Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pastry
- 120 g unsalted butter, cold, diced
- 175 g plain flour, plus extra for dusting
- 50 g icing sugar
- 2 egg yolks, from medium eggs
Crème Pâtissière
- 500 g whole milk
- 70 g caster sugar
- 40 g cornflour
- 2 large eggs
- 2 egg yolks, from large eggs
- 1 vanilla pod, seeds only (see tip)
Assembly
- 160 g apricot jam
- 30 g water
- 450 g mixed fresh fruit, thinly sliced (e.g. blueberries, raspberries, kiwi fruit, strawberries)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2423 kJ / 578 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 73 g
- Tłuszcz
- 26 g
Alternatywne przepisy
Profiteroles
2h 15min
Millionaire's Chocolate Tart
2 godz. 20 min
Panna Cotta
6h 15min
Choux Pastry
2h
Marble Cake
2 godz. 10 min
Crème Pâtissière
15 Min
Raspberry and Vanilla Éclairs
2h
Panna Cottas with Peaches and Thyme Syrup
6h 15min
Pecan Pie Tarts
2h 25min
Salted Caramel Chocolate Tartlets
4h
Profiteroles
2h 15min
Mango Swiss Roll
40 min