Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Massa
- 120 g banha
- 1 ovo
- 120 g água
- 500 g farinha tipo 65
- 1 pitada de sal
Recheio
- 200 g maçã reineta, s/ casca e cortada em quartos
- ½ limão, só o sumo
- 45 g água
- 200 g açúcar
- 100 g amêndoa laminada
- 25 g toucinho gordo
- 6 gemas de ovo
- ½ c. chá de canela em pó
- Farinha tipo 65 q.b. p/ polvilhar
- Açúcar em pó q.b. p/ polvilhar
- Wartości odżywcze
- na 1 unidade
- Kalorie
- 844.3 kJ / 201.8 kcal
- Białko
- 4.3 g
- Węglowodany
- 25.8 g
- Tłuszcz
- 9.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.8 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 12 mg
Alternatywne przepisy
Pastéis de massa tenra
3h
Pastéis de massa tenra de alheira
35 dk
Queijadas de requeijão
30 Min
Pão pardo torcido
16 Std.
Celestes
2 Std. 30 Min
Argolas de leite condensado
2h
Escabeche de pernil - TM31
10 Std.
Biscotti
2 Std. 30 Min
Tulipas com gelado de praliné
9 Std.
Sopa da panela
30 Min
Queijadinhas de leite
1sa
Sopa de cação
40 dk