Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- ¼ tsp mastic gum (see Tips)
- 60 g white sugar
- 800 g full cream milk
- 90 g cornflour
- 20 g rose water
- 20 g orange blossom water
- 50 g shelled unsalted pistachio nuts
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 730 kJ / 173.8 kcal
- Białko
- 4.6 g
- Węglowodany
- 24.4 g
- Tłuszcz
- 6.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.6 g
- Błonnik
- 0.6 g
- Sód
- 36.6 mg
Alternatywne przepisy
Fatayer (spinach turnovers)
1h 35 min
Kashta cream
10 Min
Stuffed semolina cookies (ma'amoul)
4 godz.
Semolina cake (namoura)
1 Std. 50 Min
Stuffed pancakes (katayef with kashta cream)
2h
Sweet cheese rolls (halawet el jebn)
2h 45 min
Milk pudding (mouhallabieh)
15 Min
Spiced rice pudding (meghli)
50 Min
Semolina Cake with Rosewater (Namoura)
40 min
Tarator (tahini dip)
5 Min
Shish barak (Meat dumplings in yoghurt sauce)
1h 30min
Lentil purée (Moujadarra)
1 Std. 20 Min