Truskawki, wiśnie i czereśnie

Nadeszło lato, a na targowiskach znajdziemy truskawki, wiśnie, czereśnie, maliny. Pełne smaku i składników odżywczych, naturalnie słodkie. Owoce te są tak odżywcze, że często określa się je jako „superfood”. Tym niewielkim przysmakom nie można się oprzeć, a do tego stanowią bardzo ważny element diety. Dowiedz się więcej o korzyściach wynikających z ich spożywania oraz jak je stosować przez cały rok.

Owoce jagodowe, wiśnie i czereśnie to ważne źródło witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy i błonnika. Mają dużą zawartość witaminy C, która zapewnia wiele korzyści, w tym ochronę przed chorobami serca oraz poprawę odporności. Z wielu badań wynika, że regularne spożywanie owoców jagodowych chroni przed chorobą sercowo-naczyniową, cukrzycą oraz osłabieniem kondycji psychicznej w związku z wiekiem.

Na targu

Staraj się kupować owoce jagodowe, gdy jest na nie sezon i są najświeższe. Poza sezonem możesz je znaleźć w wersji zamrożonej lub suszonej czy liofilizowanej. Wybieraj owoce o wyrazistym, intensywnym kolorze, jędrne i o suchej skórce. Aby uniknąć pestycydów, kupuj owoce z ekologicznych upraw.

W domu

Owoce jagodowe należy przechowywać w lodówce. Przed jedzeniem należy je w całości umyć zimną wodą. Spożywaj świeże owoce, gdy jest na nie sezon, lub zamroź je, by przydały się zimą.

Zamroź: owoce umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Potnij duże truskawki na połówki lub ćwiartki, usuń pestki z wiśni. Należy pamiętać, aby mrożone owoce nie były ze sobą posklejane i nie tworzyły jednej, zwartej bryły. Najlepiej rozłożyć je na tacy w jednej warstwie, mrozić przez 2-3 godz., przełożyć do woreczka na mrożonki i przechowywać w zamrażalniku do późniejszego wykorzystania, np. do smoothie, soków, sosów i deserów.

Dżemy lub sosy: przygotuj sosy lub dżemy i przechowuj je tak, jak podano w przepisach. Sosy można zamrozić w foremkach do kostek lodu, a następnie przełożyć do woreczków i przechowywać w zamrażarce.

Jedz przez cały rok

Pełne smaku owoce jagodowe można podawać na wiele sposobów. Dodadzą koloru oraz składników odżywczych potrawom zarówno słodkim, jak i wytrawnym.

Śniadanie i przekąski: owoce jagodowe stanowią zdrową przekąskę między posiłkami lub mogą zostać dodane do domowego jogurtu, świeże lub w postaci dżemu. Wykorzystaj suszone owoce w batonikach musli lub z granolą. Smoothie bowl z borówkami i morwą to szybki sposób na pełnowartościowe śniadanie. Wypróbuj fioletowy koktajl z bananem lub smoothie z truskawkami.

Sałatki: świeże owoce dodadzą smaku i koloru sałatkom albo urozmaicą klasyczny sos vinaigrette. Sałatka z jeżynowym sosem winegret oraz sałatka z botwiny z malinowym winegretem to dobre opcje na letni posiłek.

Desery: owoce jagodowe i wiśnie idealnie pasują do różnych deserów, od lodów po ciasta i placki. Stosowanie słodkich sezonowych owoców pozwoli Ci zredukować ilość cukru. Aby przygotować słodki deser, wypróbuj jagodową piankę, a jeśli chcesz uzyskać lżejszą wersję, pomiń cukier.