Deser pozwala zaimponować domownikom, udowodnić swoje umiejętności oraz pobudzić kubki smakowe. Przygotuj niesamowity deser i spraw, by Twoi goście poczuli się wyjątkowo. Thermomix® pomoże Ci przygotować bezbłędny deser bez większego wysiłku. Wyrobi ciasto, ubije pianę, ostrożnie ugotuje krem angielski, a TM6 także bez problemu przyrządzi karmel. Dla Ciebie pozostanie tylko dekoracja.
Sos czekoladowy przygotowany w urządzeniu Thermomix® doda Twoim deserom wyjątkowego smaku. Możesz polać nim owoce, sernik lub lodowe desery.
Ciasto kruche wytrawne pasuje do większości tart i ciast z owocami. Jest kruche, łatwe do przygotowania, a jego konsystencja pozwala na uformowanie z niego dowolnego kształtu. Ciasto kruche słodkie przygotowuje się z cukru pudru, mąki, masła i jajek dla słodkiego, delikatnego posmaku. Idealnie pasuje do tart słodkich oraz ciastek. Nic nie pobije jednak naszego ciasta francuskiego szybkiego, którego chrupkość zachwyci każdego. Wszystkie te ciasta przygotowuje się łatwo i można je zamrozić. Aby je rozmrozić, wystarczy tylko włożyć je na kilka godzin do lodówki. Spody do ciast możesz upiec wcześniej, a wypełnienie i dekoracje przygotować później.
Urządzenie Thermomix® pozwala przygotować ten niezwykle elegancki, lekki i puszysty deser w kilka chwil. Masę można przelać do kokilek lub filiżanek — idealnie pasuje na rodzinne przyjęcie. Ten przysmak można podawać z dowolnymi musami owocowymi. Zacznij od naszej klasycznej panna cotty, a potem wypróbuj inne owoce, np. jeżyny, brzoskwinie lub mango.
• Przed dodaniem białek upewnij się, że naczynie miksujące jest czyste i suche. Uprzednio możesz opłukać je wodą z octem, by usunąć wszystkie ślady tłuszczu i dokładnie osuszyć. Upewnij się też, że w białkach nie ma pozostałości żółtka.
• Wyrysuj kształty na papierze do pieczenia, obróć go, a następnie nałóż na nie masę łyżką lub za pomocą cukierniczego rękawa do dekoracji z dowolną szeroką końcówką.
• Chrupka beza musi wysychać przez kilka godzin w niskiej temperaturze (100–120°C). Bezę z miękkim środkiem (np. Pavlova) można piec krócej, ale w nieco wyższej temperaturze.
• Idealnie pasuje z bitą śmietaną lub lodami, musem owocowym, świeżymi owocami czy sosem czekoladowym.
• Aby napełnić rękaw cukierniczy, włóż go do szerokiego słoika. Krawędzie rękawa nawiń na boki słoika, dzięki czemu bez problemu umieścisz w nim masę.
• Lukier lub krem możesz nałożyć do rękawa łyżką. Nie przepełniaj rękawa, ponieważ uniemożliwi to sprawne nakładanie masy na ciasto. By zamknąć rękaw, skręć nadmiar materiału.
• By nałożyć polewę, przyciskaj rękaw od góry swoją dominującą ręką, jednocześnie upewniając się, że pozostaje on zamknięty. Drugą ręką steruj końcówką. Uwaga: nie przyciskaj rękawa ręką przy końcówce. Przetestuj nakładanie nad talerzem, a następnie zbierz lukier z powrotem do rękawa.
• Skrop talerz z deserem sosem karmelowym
• Na osobnym talerzu połóż sitko z cukrem pudrem i liście mięty. Udekoruj nimi talerz z deserem, by zapewnić mu restauracyjny wygląd.
• Na specjalne okazje możesz ozdobić ciasto czekoladowe kawałkami chrupkiego karmelu lub pokruszonym plastrem miodu.
• Zrób kolorowy cukier puder: rozdrobnij cukier z pistacjami (dla zielonkawego koloru) lub suszonymi malinami (dla czerwonawego koloru). Rozłóż kawałki papieru do pieczenia nad ciastem i cienkimi liniami udekoruj ciasto.