Trufle, słodycze, tarty, musy, ciasta, sosy… Jest tak wiele różnych sposobów na wykorzystanie czekolady! Niezależnie od tego, czy robisz szybki ganache czy przygotowujesz domowe trufle dla przyjaciół i rodziny, Twoje czekoladowe kreacje będą doskonałe dzięki urządzeniu Thermomix®.
• Czekolada gorzka to produkt o zawartości min. 60–70% kakao. Jest lekko słodka i ma mocny czekoladowy smak.
• Czekolada mleczna ma w swoim składzie mniejszą ilość kako, więcej cukru i zawiera mleko.
• Czekolada biała jest produkowana z tłuszczu kakaowego i nie zawiera masy kakaowej, co oznacza, że technicznie nie jest czekoladą. Nie ma też właściwości antyoksydacyjnych gorzkiej czekolady, ponieważ przeciwutleniacze znajdują się w kakao, a nie w tłuszczu kakaowym.
• Czekolada różowa pojawiła się na rynku w 2017 roku i jest uważana za przełom w branży czekoladowej. Różowy kolor i lekki owocowy smak sprawiły, że stała się przebojem w kolejnych latach.
• Należy upewnić się, że naczynie miksujące jest suche — jeśli czekolada wejdzie w kontakt z wodą, może się zwarzyć.
• Mocniej rozdrobniona czekolada szybciej się rozpuści.
• Jeśli w naczyniu miksującym zostaną resztki czekolady, nie myj go — zrób czekoladę do picia! Dodaj 250 g mleka, podgrzewaj 4 min/80°C/obr. 2 i przelej do kubka.
Aby zapoznać się z tym pysznym składnikiem, wypróbuj jeden z wielu prostych przepisów na czekoladę na Cookidoo®. Jeśli szukasz szybkiego deseru, przygotowanie sosu czekoladowego zajmie tylko pięć minut — i będzie doskonałym dodatkiem do lodów.
Szybką opcją jest nasze doskonałe ciasto z trzech rodzajów czekolady, który udowodni, że jesteś mistrzem.
Niezależnie od tego, który przepis na czekoladę zdecydujesz się zrobić, na pewno spodoba Ci się to doświadczenie — gorzka czekolada podnosi poziom serotoniny w mózgu, co wywołuje uczucie przyjemności!