Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g Haselnüsse
- 60 g Butter, in Stücken
- 60 g Staubzucker, etwas mehr zum Bestreuen
- 1 Msp. Zimt, gemahlen
- 50 g Semmelbrösel
- 700 g Wasser
- 500 g Erdäpfel, mehlig, geschält, in Stücken (2-3 cm) (siehe Tipp)
- 2 Eier (Größe M)
- 1 TL Zitronensalzpaste, selbst gemacht (siehe Tipp)
- 150 g Topfen, abgetropft
- 1 EL Rosinen (opcjonalnie)
- 400 g Weizenmehl, griffig, etwas mehr zum Bemehlen
- 1 Prise Salz
- 15 g Vanillezucker
- ½ Zitrone, Schale abgerieben
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 2289 kJ / 547 kcal
- Białko
- 15 g
- Węglowodany
- 70 g
- Tłuszcz
- 24 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Błonnik
- 6 g
- Sód
- 163 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Mohnnudeln
1 Std. 30 Min
Osternest aus Germteig
2h
Topfenspinatknödel mit RUPP Feinster Streich Blauschimmelkäse
50 min
Kaspressknödelsuppe
1h 35min
Topfenknödel mit Zwetschkenröster
50 min
Topfenknödel mit Marillenröster
1 Std. 20 Min
Erdäpfelpüree-Laibchen
55min
Gebackene Hollerstrauben
30 Min
Hasenöhrl
1 Std.
Überbackene Gemüse-Palatschinken mit Schnittlauchsauce
1h 45min
Vollkorn-Topfenknödel mit Pfirsich - Marillenröster
1 Std. 20 Min
Buchteln mit Vanillesauce
1 Std. 40 Min