Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g Milch
- 50 g Zucker
- 15 g frische Germ
- 120 g Butter, weich, in Stücken, etwas mehr zum Einfetten
- 200 g Weizenmehl, universal, etwas mehr zum Bemehlen
- 200 g Dinkelmehl, glatt
- 1 Ei (Größe M)
- 1 TL Vanillezucker
- ½ TL Kardamom, gemahlen
- 300 - 350 g Heidelbeeren, frisch (siehe Tipp)
-
Rapsöl
lub Kokosöl zum Einfetten - 8 EL brauner Zucker
- 4 geh. TL Zimt, gemahlen
- 2 EL Zitronensaft
- 90 g Staubzucker
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1237 kJ / 295 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 40 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Tłuszcz nasycony
- 7 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 20 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Buchteln mit Powidl
2h 20min
Topfen-Mohn-Torte mit Äpfeln
2h
Mohnblume
2h 20min
Mohnstrudel
2h 30min
Marillen-Topfentorte mit Streuseln
1 Std. 40 Min
Burgenländerkipferl
1h 25min
Gerührter Germgugelhupf
2h
Heidelbeer-Zitronen-Zopf
3 Std.
Garstner Drahdiwaberl (Nussstangerl)
2 Std. 45 Min
Waldviertler Mohnzelten
1h 30min
Apfelkuchen mit Weinteig
1sa 15 dk
Zwetschkenfleck mit Zimtstreusel
1hod. 35min