![Oster-Eierlikörkuchen Oster-Eierlikörkuchen](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/119256f1fbbb77fd6748c7c37641b2e0/Derivates/fc063c434e643b6a2960df9a76bd4bf4a6685f75.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Rührteig
- 175 g Butter, in Stücken
- 160 g Zucker
- 3 Eier (Größe M)
- 25 g Milch
- 100 g Eierlikör
- 300 g Weizenmehl, glatt
- 2 gestr. TL Backpulver von Dr. Oetker
- 1 Prise Salz
- 2 EL dunkle Schoko-Tröpfchen von Dr. Oetker (opcjonalnie)
Schoko-Eierlikör-Mousse (siehe Tipp)
- 40 g Staubzucker
- 1 Päckchen Vanillezucker (8 g) von Dr. Oetker
- 60 g Kakaopulver, ungesüßt, gesiebt
- 10 - 20 g Rum (opcjonalnie)
- 500 g Schlagobers
- 80 g Eierlikör
- 1 Päckchen Sahnesteif (8 g) von Dr. Oetker
Schoko-Glasur
- 100 g Zartbitter-Kuvertüre, in Stücken
- 100 g Schlagobers
Dekoration
- 250 g Schlagobers, gekühlt
- 1 Päckchen Sahnesteif (8 g) von Dr. Oetker
- Eierlikör für die Dekoration
- 100 g Marzipanrohmasse, in Stücken
- 30 - 40 g Staubzucker
- Lebensmittelfarbe, grasgrün
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 3242 kJ / 775 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 66 g
- Tłuszcz
- 55 g
- Tłuszcz nasycony
- 32 g
- Błonnik
- 5 g
- Sód
- 206 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wiener Rehrücken
3 Std. 40 Min
Linzerkipferl
1h 10min
Maroni Mousse au chocolat
15 min
Eierlikörkekse von Dr. Oetker
1h 20min
Gefüllte Lebkuchen
11 Std. 30 Min
Eierlikörtraum
2 Std.
Weinkekse
1 godz. 30 min
Osternest aus Germteig
2 Std.
Herzkuchen mit Schokomousse
5 godz.
Rumschnitten
50min
Mohn-Topfen-Obers-Herzkuchen
5 godz.
Mini-Schaumrollen
1j 40 menit