Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Rührteig
- 175 g Butter, in Stücken
- 160 g Zucker
- 3 Eier (Größe M)
- 25 g Milch
- 100 g Eierlikör
- 300 g Weizenmehl, glatt
- 2 gestr. TL Backpulver von Dr. Oetker
- 1 Prise Salz
- 2 EL dunkle Schoko-Tröpfchen von Dr. Oetker (opcjonalnie)
Schoko-Eierlikör-Mousse (siehe Tipp)
- 40 g Staubzucker
- 1 Päckchen Vanillezucker (8 g) von Dr. Oetker
- 60 g Kakaopulver, ungesüßt, gesiebt
- 10 - 20 g Rum (opcjonalnie)
- 500 g Schlagobers
- 80 g Eierlikör
- 1 Päckchen Sahnesteif (8 g) von Dr. Oetker
Schoko-Glasur
- 100 g Zartbitter-Kuvertüre, in Stücken
- 100 g Schlagobers
Dekoration
- 250 g Schlagobers, gekühlt
- 1 Päckchen Sahnesteif (8 g) von Dr. Oetker
- Eierlikör für die Dekoration
- 100 g Marzipanrohmasse, in Stücken
- 30 - 40 g Staubzucker
- Lebensmittelfarbe, grasgrün
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 3242 kJ / 775 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 66 g
- Tłuszcz
- 55 g
- Tłuszcz nasycony
- 32 g
- Błonnik
- 5 g
- Sód
- 206 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Linzerkipferl
1 Std. 10 Min
Schokokipferl
1 Std. 30 Min
Polo Nero
50 Min
Rumschnitten
50 Min
Topfentorte mit Streusel
1 Std. 55 Min
Burgenländerkipferl
1 Std. 25 Min
Kaffeekrapferl
2 Std.
Herzkuchen mit Schokomousse
5 Std.
Luftige Topfentorte mit Himbeerfüllung
13h
Mohn-Topfen-Obers-Herzkuchen
5 Std.
Schokomousse-Biskuitroulade
2 Std. 30 Min
Nutella-Schnitte
2 Std.