Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- etwas Butter zum Einfetten der Springform
- etwas Weissmehl zum Bestäuben der Springform
Teig
- 100 g Zucker
- 130 g Butter, in Stücken (2 cm)
- 300 g Weissmehl
- 1 Ei
- 1 Prise Salz
- ½ Pck. Backpulver
- 1 Pck. Vanillezucker
Streusel
- 120 g Weissmehl
- 60 g Butter, kalt, in Stücken (2 cm)
- 60 g Zucker
- 1 Prise Salz
Apfelfüllung
- 1000 g Äpfel (siehe Tipp)
- 1 EL Zitronensaft
- 1 Prise Zimt
- 1 EL Zucker (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1463 kJ / 350 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 49 g
- Tłuszcz
- 15 g
- Tłuszcz nasycony
- 9 g
- Błonnik
- 3.1 g
- Sód
- 41 mg
Alternatywne przepisy
Streuselzopf
1 Std. 30 Min
Pfirsich-Bananen Konfitüre
50 Min
Brokkolisalat mit Pinienkernen
5 Min
Joghurtkuchen
1 Std. 40 Min
Zitronen-Cake
1h 5min
Gebrannte Mandeln im weissen Schoko-Kokosmantel
40 Min
Schnelles Zwirbelbrot
40 Min
Getränkter Orangencake
1 Std. 30 Min
Apfelkuchen mit Streuseln (TM6)
2 Std. 30 Min
Apfel-Streusel-Kuchen vom Blech
4 Std. 15 Min
Apfel-Rührkuchen
50 Min
6-Strang-Butterzopf
2 godz. 35 min