Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- Manteiga à temperatura ambiente, q.b. p/ untar
-
2 - 4
c. sopa de açúcar demerara
lub 2 - 4 c. sopa de açúcar amarelo - 700 g ameixa madura mas firme, cortada ao meio, s/ caroço (ver dica)
- 1 limão raspa (só a parte amarela) e sumo
- 80 g açúcar, mais 1 c. de sopa
- ½ vagem de baunilha, só as sementes (ver dica)
- 2 ovos
- 100 g leite gordo
- 50 g natas c/ 30-40% de gordura
- 65 g farinha tipo 55
- ¼ c. chá de sal
- 1 - 2 c. sopa de açúcar em pó p/ polvilhar
- Wartości odżywcze
- na 1 dose
- Kalorie
- 1027.2 kJ / 245.5 kcal
- Białko
- 4.8 g
- Węglowodany
- 46 g
- Tłuszcz
- 5.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.8 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 131.9 mg
Alternatywne przepisy
Panacota de figo
4u. 10min
Conserva de tomate com mel
45 min
Citrinos com merengue
35 Min
Geleia de pétalas de rosa
45 min
Tarte de amêndoa, framboesa e pera
1 Std.
Curd de clementina
30 min
Galette de ratatouille - TM6
1ωρ. 30 λεπτ.
Simit (argolas de pão turcas)
2ωρ. 10 λεπτ.
Cheesecake de mirtilos
5 Std.
Bola de bacon e tomate seco
50 Min
Panacota com coulis de morango
6 Std. 25 Min
Tarta de queso "La Viña"
2h