![Victoria Sponge Victoria Sponge](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/F55461BE-5B4A-454B-8053-82801ADAD443/Derivates/25B7DD6F-2CAF-44E5-A651-F854775B8DEB.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sponge
-
170
g unsalted butter, diced, plus extra for greasing
lub margarine, plus extra for greasing - 170 g caster sugar
- 3 medium eggs
- 170 g self-raising flour
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp bicarbonate of soda
- 1 tsp natural vanilla extract (opcjonalnie)
Filling
- 100 g jam (e.g. strawberry and raspberry)
- 200 g double cream
- 150 g raspberries
- 1 Tbsp icing sugar, for dusting
- Wartości odżywcze
- na 1 slice
- Kalorie
- 1596.1 kJ / 381.5 kcal
- Białko
- 4.7 g
- Węglowodany
- 39.6 g
- Tłuszcz
- 23.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.9 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 402.7 mg
Alternatywne przepisy
Shortcrust pastry
5 Min
Sticky Jamaican Ginger Cake
25h
Ginger Flapjacks
1 Std. 30 Min
Sweet Shortcrust Pastry
1hod. 50min
Lavender Shortbread
1 Std.
Butterfly Cakes
1 Std.
Coffee and Walnut Cake
1h 10min
Chocolate Fudge Cake
1 Std.
Classic Flapjack
55min
Lemon Drizzle Cake
1 Std. 30 Min
Yorkshire Pudding
1 Std.
Scones
30 Min