
Wersje kompatybilne
Κοτόπουλο garam masala και ρύζι στον ατμό
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ρύζι
- 1300 γρ. νερό
- 1 - 1 ½ κ.γλ. αλάτι
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 300 γρ. λευκό μακρύκοκκο ρύζι (χρόνος ψησίματος 12-16 λεπτά)
Μείγμα μπαχαρικών garam masala
- 2 κ.γλ. κόκκους μαύρου πιπεριού
- 2 κ.σ. σπόρους κόλιανδρου
-
1
κ.σ. σπόρους κύμινου (αρτυσιά)
lub 1 κ.σ. σπόρους αγριοκύμινου - ½ κ.γλ. αλεσμένο μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γλ. γαρίφαλα
- 1 κ.σ. αλεσμένο κάρδαμο
- ½ κ.γλ. αλεσμένη κανέλα
- 1 αποξηραμένο φύλλο δάφνης
Σάλτσα garam masala
- 400 γρ. περαστή ντομάτα, σε κονσέρβα (passata)
- 80 γρ. ξινή κρέμα (sour cream), 10% λιπαρά
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 κ.γλ. ζάχαρη (opcjonalnie)
Ολοκλήρωση της συνταγής
- ¾ κ.γλ. αλάτι
- 500 γρ. στήθος κοτόπουλου, χωρίς πέτσα σε κύβους (3 εκ.)
- Wartości odżywcze
- na 1 μερίδα
- Kalorie
- 642.2 kcal / 2686.8 kJ
- Białko
- 36.8 g
- Tłuszcz
- 22.5 g
- Węglowodany
- 73.6 g
- Błonnik
- 5.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.5 g
- Sód
- 1300 mg