Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Teig
- 120 g Milch und etwas mehr zum Bestreichen
- 70 g Zucker
- ½ Würfel Hefe (20 g)
- 380 g Weizenmehl Type 550 und etwas mehr zum Bearbeiten
- 100 g Butter, weich, in Stücken
- 1 Prise Salz
Füllung
- 600 g Äpfel, süß-säuerlich (z. B. Elstar), geschält, geachtelt
- 40 g Speisestärke
- 60 g Aprikosenkonfitüre
- 15 g Zitronensaft
Zuckerguss
- 100 g Puderzucker
- 20 g Wasser
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1832 kJ / 437 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 75 g
- Tłuszcz
- 12 g
- Błonnik
- 3.3 g
Alternatywne przepisy
Quark-Hefe-Taler
2 Std. 15 Min
Nuss-Nougat-Creme-Blume
1 godz. 35 min
Nussschleifen
2 Std.
Streuseltaler
1 Std. 45 Min
Kirschtaschen
1 Std. 10 Min
Apfel-Striezel
2 Std. 20 Min
Puddingschnecken
2 Std.
Rosinen-Marzipan-Schnecken
2 Std. 20 Min
Pflaumen-Plunder-Teilchen
2 Std.
Apfel-Zimt-Krapfen
1 Std. 40 Min
Puddingbrezel
2 Std. 30 Min
Hefezopf mit Puddingfüllung
1 Std. 30 Min