Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Massa de empada
- 50 g água
- 50 g azeite
- 50 g vinho branco
-
80
g banha
lub 80 g manteiga -
20
g fermento de padeiro fresco
lub 2 c. chá de fermento de padeiro seco (8 g) - 1 ovo
- 450 g farinha tipo 65, mais q.b. p/ polvilhar
- 1 c. chá de sal
Recheio
- 150 g cebola
- 100 g cenoura
- 2 dentes de alho
- 3 pés de salsa
- 30 g azeite
- 1 frango partido em pedaços (1000 g aprox.)
- 100 g vinho branco
- 10 g molho de soja (opcjonalnie)
-
1 ½
c. chá de caldo de galinha caseiro
lub 1 ½ cubo de caldo de galinha - 1 pitada de pimenta
- 2 gemas de ovo batidas
- 60 g farinha
- 1 ovo p/ pincelar
- Wartości odżywcze
- na 1 dose
- Kalorie
- 3515.6 kJ / 840.2 kcal
- Białko
- 42.6 g
- Węglowodany
- 51.6 g
- Tłuszcz
- 48.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.5 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 447.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Quiche Lorraine
45min
Pastéis de massa tenra
3 Std.
Massa quebrada
5 Min
Croquetes
3 Std.
Empadas de carne de porco
2hod. 5min
Pastéis de bacalhau
45min
Empada de frango e alho-francês
50 Min
Empadas de Castelo Branco
1 Std. 40 Min
Empada de caça
48h
Empadas de camarão
50 Min
Empadas de frango e cogumelos
1 Std. 30 Min
Molho bechamel
15 Min