Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 gramů pšenice, celých zrn
- 400 gramů vody
-
30
gramů čerstvého droždí
lub 3 čajové lžičky instantního droždí (12 gramů) - 120 gramů podmáslí
- 150 gramů hrubé mouky, plus extra for dusting
- 2 čajové lžičky soli
- 1 polévková lžíce balzamikového octa
- 1 čajová lžička pečicího sladu (opcjonalnie)
- hrubá mouka, pro pomoučnění
- Wartości odżywcze
- na 1 krajíc / plátek
- Kalorie
- 291 kJ / 70 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 14 g
- Tłuszcz
- 0 g
- Błonnik
- 2.5 g
Alternatywne przepisy
Žitný chléb
3u. 50min
Okatý chléb
9 Std. 40 Min
Jogurtové bulky se sezamem
1h 30min
Celozrnné housky
2 Std.
Český chléb z žitného kvásku
15 Std. 30 Min
Zeleninová bábovka
1 Std. 45 Min
Žitné placky
2h 10min
Francouzský chléb s vlašskými ořechy
2h 10min
Rýnský tmavý chléb
1h 30min
Chléb s chilli
4h 30min
Žitný vícezrnný chléb
1 Std. 15 Min
Celozrnný chléb z páry
2 Std.