Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sachertorte
- 120 g Weizenmehl, universal
- 1 TL Backpulver
- 100 g Zartbitterschokolade (70 % Kakaoanteil), in Stücken
- 150 g Butter, in Stücken, etwas mehr zum Einfetten
- 100 g Feinkristallzucker
- 1 TL Vanillezucker, selbst gemacht
- 1 Prise Salz
- 4 Eier (Größe M)
Pistazienmasse und Nougatcreme
- 125 g Pistazien, gesalzen, geschält (siehe Tipp)
- 100 g weiße Schokolade, in Stücken
- 20 g Zitronensaft, frisch gepresst
- 1 - 2 Tropfen Lebensmittelfarbe, grün (opcjonalnie)
- 5 Gelatineblätter
- 500 g Schlagobers
- 20 - 40 g Rum
- 100 g Haselnussnougat, in Stücken
- 200 g Topfen, 20% Fett
Fertigstellung
- 240 g Marillenmarmelade (siehe Tipp)
- 200 g Zartbitterschokolade (70 % Kakaoanteil), in Stücken
- 85 g Butter, in Stücken
- 20 - 40 g Pistazien, gesalzen, geschält (siehe Tipp)
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 3165 kJ / 756 kcal
- Białko
- 12 g
- Węglowodany
- 56 g
- Tłuszcz
- 54 g
- Tłuszcz nasycony
- 26 g
- Błonnik
- 2 g
Alternatywne przepisy
Mohn-Macarons mit Himbeer-Füllung
2j 30 menit
Tiramisu Torte
6h 40min
Kokos-Macarons mit Kokos-Ganache
2j 30 menit
Naked Cake mit Himbeeren und Ganache
10hod. 15min
Oster-Eierlikörkuchen
11 godz.
Nusstorte mit Buttercreme
17 Std.
Malakofftorte
10 Std. 20 Min
Punschkrapferl
1 godz. 5 min
Schokomousse-Weichsel-Törtchen
3h 20 min
Kardinalschnitten
3sa
Eva's Sachertorte
1 Std. 40 Min
Schokomousse-Biskuitroulade
2j 30 menit