Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kibbeh
- 260 g fine burghul
- hot water, for soaking
- 1 tomato, cut into quarters
- ½ red onion, cut into quarters
- 1 tbsp dried mint
- 1 tbsp sumac
- 1 tsp paprika
- 1 pinch cayenne pepper
- 1 tbsp tomato puree
- 2 tbsp pomegranate molasses
- 10 fresh mint leaves
- 10 fresh coriander leaves
- 1 tsp extra virgin olive oil
Assembly
- ice cold water
- 1 baby radish, cut into thin slices
- 1 heirloom (candy stripe) beetroot, cut into thin slices (see Tips)
- 3 cocktail pickled onions, cut into thin slices
- rocket, to serve
- 120 g Greek-style natural yoghurt
- extra virgin olive oil, for drizzling
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1587 kJ / 377.9 kcal
- Białko
- 10.6 g
- Węglowodany
- 54.7 g
- Tłuszcz
- 10.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.3 g
- Błonnik
- 11 g
- Sód
- 526.3 mg
Alternatywne przepisy
Lentil purée (Moujadarra)
1h 20min
Tarator (tahini dip)
5 min
Pistachio cake
1 Std. 10 Min
Spiced red wine pears
45 min
Fatayer (spinach turnovers)
1h 35 min
Shish barak (Meat dumplings in yoghurt sauce)
1h 30 min
Stuffed pancakes (katayef with kashta cream)
2h
Sweet cheese rolls (halawet el jebn)
2h 45 min
Freekeh pilaf with broad beans
1h
Oat porridge with dates and cardamom
20min
Crêpes with herbs
1h
Raw kibbeh
15 min