Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Hefeteig
- 200 g Milch
- 1 Pck. Trockenhefe, z.B. von Dr. Oetker
- 75 g Zucker
- 100 g Butter, weich, in Stücken
- 450 g Mehl und etwas mehr zum Bearbeiten
- 1 Ei
- 1 Prise Salz
- 1 Pck. geriebene Orangenschale, z.B. Finesse von Dr. Oetker
- 1 Pck. Rosinen (125 g), z.B. Rum-Rosinen von Dr. Oetker
Füllung und Fertigstellung
- 200 g Marzipanrohmasse, in Stücken, z.B. von Dr. Oetker
- 100 g Schokoladenraspeln, zartbitter, z.B. von Dr. Oetker
- 100 g Butter, weich, in Stücken
- 1 Ei
- 1 EL Milch
- 1 EL Mandeln, gehobelt, z.B. Dr. Oetker
- 1 Pck. geriebene Orangenschale, z.B. Finesse von Dr. Oetker
- 1 EL Puderzucker
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 944 kJ / 226 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 25 g
- Tłuszcz
- 11 g
Alternatywne przepisy
Christstollen, klassisch
4 Std.
Stollenhappen
50 Min
Eierschecke
7h
Gewürzspekulatius
1 Std. 40 Min
Gewürzschnitten mit Frischkäseguss
2 Std.
Nougatwaffeln
20min
Mohnstollen
26 Std.
Bremer Brot (Bremen)
1 Std. 50 Min
Kleine Schokoladenstollen
48 Std.
Marzipanstollen
4 Std.
Mohn-Preiselbeer-Kuchen
1 Std. 40 Min
Buttermilchkuchen
50 Min