Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Mantı Hamuru
- 250 g un
- 1 yumurta
- 1 tk tuz
- 100 g su
- 1 tk limon suyu
Yoğurt Sosu
- 2 diş sarımsak
- 250 g yoğurt, tam yağlı
- ¼ tk tuz, damak tadına göre
Mantı İçi
- 40 g soğan, ikiye bölünmüş
- 5 dal maydanoz, taze, sadece yaprakları
- 150 g dana kıyma
- ¼ tk tuz, damak tadına göre
- ¼ tk toz karabiber, damak tadına göre
- un, serpmek için
- su, mantıları pişirmek için
Salçalı Tereyağ Sosu
- 1 ½ - 2 yk tereyağı
- 1 tk kuru nane
- 2 yk domates salçası
- 1 tk tatlı kırmızı toz biber
- Wartości odżywcze
- na 1 porsiyon
- Kalorie
- 1850 kJ / 442.2 kcal
- Białko
- 17.5 g
- Węglowodany
- 55.3 g
- Tłuszcz
- 16.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.9 g
- Błonnik
- 2.7 g
- Sód
- 955.1 mg
Alternatywne przepisy
Lahmacun (Bol Sebzeli ve Sarımsaklı)
1h
Etsiz Çiğ Köfte
50min
Haşhaşlı Cevizli Gümüşhacıköy Çöreği
50min
Sokak Simiti
2sa 30 dk
Ispanak ve Peynir Dolgulu Köfte
1sa 15 dk
Taneli Sebze Çorbası
50min
Hindiba ve Gorgonzola Peynirli Puf Börekleri
1 godz. 5 min
Matchalı Dondurma
10sa 30 dk
Kuru Fasulyeli ve Beyaz Peynirli Dip
10 min
Rezene ve Balıklı Makarna
40min
Buharda Lahanalı ve Etli Çin Mantısı
1 godz. 35 min
İçli Köfte
2sa