Pizza Diavola

4.5 13 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji

Składniki

Ciasto
  • 220 g wody
  • 1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka słodu jęczmiennego
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
    2 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 400 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
    400 g włoskiej mąki pszennej do pizzy, typu 00
  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 łyżeczka soli
Dodatki
  • 250 g sera mozzarella (2 kulki), odsączonego na papierowych ręcznikach, pokrojonego na kawałki
  • 150 g salami pepperoni w plastrach
    150 g salami, w plastrach
  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
  • 250 g pomidorków koktajlowych
    250 g pomidorów, mięsistych, dojrzałych, przekrojonych na pół
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki chili, mielonego
  • mąka pszenna chlebowa do oprószenia
    włoska mąka pszenna do pizzy, typu 00, do oprószenia

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1484.3 mg
Białko 24.7 g
Kalorie 2380.3 kJ / 568.9 kcal
Tłuszcz 28.3 g
Błonnik 3.1 g
Tłuszcz nasycony 10.4 g
Węglowodany 52.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...