Pizza w dwóch smakach

Pizza w dwóch smakach

4.3 227 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
4 porcje

Składniki

  • 100 g sera żółtego np. ementaler lub edam, pokrojonego na kawałki
Ciasto na pizzę
  • 190 g wody
  • 15 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)
  • 300 g mąki pszennej chlebowej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 łyżeczka soli
Sos śmietanowy z boczkiem
  • 50 g cebuli pokrojonej w piórka
  • 100 g kostek boczku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
    30 g śmietany, 36% tłuszczu
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
Sos bolognese
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 50 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 100 g mięsa mielonego wołowego (patrz wskazówka)
  • 50 g pieczarek pokrojonych w plastry
    50 g pieczarek marynowanych, odsączonych z zalewy, pokrojonych w plastry
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 699.8 mg
Białko 27.8 g
Kalorie 2519.5 kJ / 601.8 kcal
Tłuszcz 27.8 g
Błonnik 4.6 g
Tłuszcz nasycony 11.3 g
Węglowodany 62 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...