Pizza w dwóch smakach
TM6 TM5

Pizza w dwóch smakach

4.3 (216 ocen)

Składniki

  • 100 g sera żółtego, np. ementaler lub edam, pokrojonego na kawałki

Ciasto na pizzę

  • 190 g wody
  • 15 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka)
  • 300 g mąki pszennej chlebowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 łyżeczka soli

Sos śmietanowy z boczkiem

  • 50 g cebuli, pokrojonej w piórka
  • 100 g kostek boczku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
    lub 30 g śmietany, 36% tłuszczu
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej

Sos bolognese

  • 50 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 50 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 100 g mięsa mielonego, wołowego (patrz wskazówka)
  • 50 g pieczarek, pokrojonych w plastry
    lub 50 g pieczarek marynowanych odsączonych z zalewy, pokrojonych w plastry
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2519.5 kJ / 601.8 kcal
Białko
27.8 g
Węglowodany
62 g
Tłuszcz
27.8 g
Tłuszcz nasycony
11.3 g
Błonnik
4.6 g
Sód
699.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy