
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto na pizzę
- 220 g wody w temp. pokojowej
-
1
łyżeczka cukru
lub 1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku -
20
g świeżych drożdży pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży pokruszonych - 400 g mąki pszennej
- 30 g oliwy z oliwek, extra virgin plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 łyżeczka soli
Dodatki
- 200 g sera mozzarella (2 kulki), odsączonego z solanki na papierowych ręcznikach, pokrojonego na kawałki
- 250 g krojonych pomidorów, z puszki
- 2 - 3 szczypty soli do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek, extra virgin
- 10 liści bazylii, świeżych porwanych na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 643.1 kcal / 2690.9 kJ
- Białko
- 24.2 g
- Tłuszcz
- 23.5 g
- Węglowodany
- 83.1 g
- Błonnik
- 4.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.5 g
- Sód
- 997.3 mg