Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Cake
- 125 g self-raising flour
- 125 g ground almonds
- 2 tsp baking powder
- 100 g extra virgin olive oil, plus extra for greasing
- 3 lemons, finely grated zest and flesh, white pith and pips removed
- 1 pinch fine sea salt
- 250 g caster sugar
- 4 large eggs
Curd Topping
- 125 g caster sugar
- 65 g lemon juice
- 1 large egg
- 2 egg yolks, from large eggs
- 1 pinch fine sea salt
- 65 g unsalted butter, cold, diced
- 40 g flaked almonds, lightly toasted
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2631 kJ / 629 kcal
- Białko
- 12.2 g
- Węglowodany
- 65 g
- Tłuszcz
- 35.6 g
Alternatywne przepisy
Rhubarb, Orange and Almond Cake
1 godz. 30 min
Plum and Blackberry Upside-Down Cake
1h
Flourless Chocolate and Nut Torte (gluten free)
1 Std. 50 Min
Sour Cherry and Coconut Cookies
35 min
Frangipane Cake
1 godz. 45 min
Polenta Mandarin and Almond Cake
2h 35min
Pear, Rhubarb and Red Fruit Crumble Tart
1 godz. 30 min
Chocolate, Raisin and Hazelnut Biscuits
35 min
Carrot Cake with Pecans and Vanilla
12h 55min
Apple Crumble Cake
1 godz. 10 min
Apricot, Almond and Pistachio Biscotti
1h
Carrot Cake
2h 30min