Thermomix®, kontrolując czas i temperaturę, pozwala za każdym razem perfekcyjnie ugotować jajka. Dzięki wielu składnikom odżywczym są one idealnym półproduktem. Oto kilka wskazówek, jak najlepiej je przygotować.
Nie musisz zgadywać. Za każdym razem przygotuj i jedz takie jajka, na jakie masz ochotę. Na początek, weź dwa średnie (53–63 gramów) i schłodzone jajka. Jeżeli użyjesz jajek większych lub przechowywanych w temperaturze pokojowej, uzyskasz inny rezultat. Jeśli lubisz jajka ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem, zastosuj się do naszych instrukcji z przepisu podstawowego i gotuj jajka dokładnie 11 minut. Przepis podaje też wskazówki gotowania dla innych preferencji. Wystarczy wybrać ustawienia, by za każdym razem osiągnąć idealny rezultat!
Jajka na śniadanie to klasyczna propozycja. Na pewno znasz wiele przepisów, jednak by spróbować czegoś innego niż jajka po benedyktyńsku, jajka w koszulce lub omlet – wyszukaj przepisy na śniadania na stronie Cookidoo®: w polu wyszukiwania wpisz „jajka”, dodaj filtr „śniadanie” i wybierz, te które Cię zainspirują!
Spróbuj także zrobić omlet na parze w urządzeniu Thermomix®. Na początek wyłóż przystawkę Varoma® papierem do pieczenia, sprawdź obwód i wytnij okrągły kawałek. Przygotowany papier należy zmoczyć, zgnieść w kulę, rozprostować, strząsnąć nadmiar wody i wyłożyć nim wkład Varomy, pozostawiając boczne otwory niezakryte. Metoda ta opisana jest w np. przepisie „frittata z jarmużem i ziemniakami”, który również możesz dostosować do preferencji swojej rodziny.
Suflet to przystawka, która zawsze zachwyca, a dzięki urządzeniu Thermomix® jego przygotowanie to bułka z masłem. Wypróbuj przepis na „suflet serowy szybki” – nie musisz nawet rozdzielać białek od żółtek.
Zabajone lub zabaglione… to deser podawany w restauracjach, który bez problemu przygotujesz w domu z urządzeniem Thermomix®. Wyróżnia się bogatą, kremową strukturą, która podczas normalnego gotowania w rondelku wymaga stałej uwagi. Jednak w urządzeniu Thermomix® wszystko jest znacznie prostsze. Przygotowanie budyniu, kremu angielskiego lub kremu cytrynowego zajmie zaledwie kilka chwil. Deser podaj z kruchymi ciastkami lub z owocami i wpraw swoich gości w zachwyt.
Dania z surowymi jajkami, np. majonez lub tiramisu, powinny być przechowywane w lodówce i spożyte jak najszybciej po przyrządzeniu. Nie powinno się podawać surowych jajek mniej odpornym osobom, np. ludziom starszym, bardzo małym dzieciom lub osobom, które są chore lub źle się czują.