![Clafoutis de ciruelas Clafoutis de ciruelas](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/055e632e4fbb88cababa4ca8f1234d00/Derivates/8ae7c1d413d9fdaa6acaa4e5a50f908e1fb85508.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- de mantequilla a temperatura ambiente, para engrasar
- 2 - 4 cdas de azúcar morena
- 700 g de ciruela, maduras pero firmes, sin hueso, con la parte inferior recortada y cortadas por la mitad en sentido vertical (ver consejo)
- 1 limón amarillo, ralladura de cáscara y zumo
- 80 g azúcar más 1 cucharada para las ciruelas
- ½ de esencia de vainilla, sólo semillas (ver consejo)
- 2 de huevo
- 100 g de leche entera
- 50 g de crema para batir (30-40% grasa)
- 65 g de harina de trigo
- ¼ cdita sal
- 1 - 2 cda de azúcar glass, para quitar el polvo
- Wartości odżywcze
- na 1 porción
- Kalorie
- 1019 kJ / 244 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 45 g
- Tłuszcz
- 6 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 132 mg
Alternatywne przepisy
Adobo básico
30 min
Cerdo con chilacayotes en pipián
55 min
Pozole de mariscos
1 Std. 15 Min
Conchas de pueblo con nata y mermelada
50min
Bacalao a la Vizcaina
1 Std. 15 Min
Focaccia con pesto de albahaca, mozzarella y jitomate fresco
3 godz. 20 min
Chiles en nogada
1 godz. 30 min
Chile en nogada
3h
Budin de malva
55 min
Relleno de calabaza para pan de muerto
40 min
Atole de café de la olla
25 min
Tamales guanajuatenses
2 godz. 30 min