Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Requesón
- 1500 g de leche entera de vaca
- 50 g de jugo de limón
- 25 - 35 hojas hojas de maíz para tamal
- 2000 g agua caliente, para remojar las hojas
- ½ cdita de sal fina
-
5
hojas de epazote, frescas
lub 5 hojas de cilantro fresco
Salsa roja
- 1 diente de ajo, pelado
- 60 g de cebolla, en trozos
- 200 g de jitomate, en cuartos
- 100 g de tomate verde, en cuartos
- 10 g de cilantro fresco
- 10 g de aceite
- 1 cdita de sal fina
Masa básica para tamales
- 400 g de harina de maíz nixtamalizado, (p. ej. Maseca®) (ver tip)
- 180 g de manteca de cerdo
- 1 ½ cdita de polvo para hornear
- 3 cditas de sal fina, o al gusto
- 400 - 520 g de agua
Armado de tamales
- 175 g de aceite
- 200 g de acelgas, frescas, en trozos o picadas
- 1500 g de agua
- 100 g de crema ácida
- 100 g de queso fresco
- Wartości odżywcze
- na 1 porción
- Kalorie
- 1329.4 kJ / 317.7 kcal
- Białko
- 4.6 g
- Węglowodany
- 25.7 g
- Tłuszcz
- 22.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.3 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 748.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tamales de pollo y salsa verde
2 Std.
Ponche
40 Min
Tamales de elote, queso y zarzamora
2 Std. 30 Min
Pan de elote
2 Std.
Salsa martajada
50 Min
Rosca de reyes
3 Std.
Pan de muerto
6 Std.
Rosca de Reyes
3 Std.
Horchata de pepita de melón
10 Min
Salsa cátsup
25 Min
Pan de caja con ajonjolí
2 Std.
Calabaza en tacha
1 Std. 15 Min