![Tamales de acelga con requesón (Black Diamond) Tamales de acelga con requesón (Black Diamond)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/f7f2e7cff00d0c7d7eacf22258a942ac/Derivates/c2a4ed135e52fc64ef52c653abd03c949d6cb334.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Requesón
- 1500 g de leche entera de vaca
- 50 g de jugo de limón
- 25 - 35 hojas hojas de maíz para tamal
- 2000 g agua caliente, para remojar las hojas
- ½ cdita de sal fina
-
5
hojas de epazote, frescas
lub 5 hojas de cilantro fresco
Salsa roja
- 1 diente de ajo, pelado
- 60 g de cebolla, en trozos
- 200 g de jitomate, en cuartos
- 100 g de tomate verde, en cuartos
- 10 g de cilantro fresco
- 10 g de aceite
- 1 cdita de sal fina
Masa básica para tamales
- 400 g de harina de maíz nixtamalizado, (p. ej. Maseca®) (ver tip)
- 180 g de manteca de cerdo
- 1 ½ cdita de polvo para hornear
- 3 cditas de sal fina, o al gusto
- 400 - 520 g de agua
Armado de tamales
- 175 g de aceite
- 200 g de acelgas, frescas, en trozos o picadas
- 1500 g de agua
- 100 g de crema ácida
- 100 g de queso fresco
- Wartości odżywcze
- na 1 porción
- Kalorie
- 1329.4 kJ / 317.7 kcal
- Białko
- 4.6 g
- Węglowodany
- 25.7 g
- Tłuszcz
- 22.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.3 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 748.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tinga de setas
25 Min
Pozole verde con pollo (Black Diamond)
1 Std. 30 Min
Champurrado del puesto de tamales
15 Min
Salsa martajada
50min
Capirotada
1 Std. 10 Min
Atole de amaranto
20 Min
Tamal de cazuela con rajas
1h
Chilaquiles rojos
25 Min
Gelatina de mazapán
2 Std.
Horchata de avena
10 Min
Atole de guayaba
40 min
Tamales de pollo y salsa verde
2 Std.