Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Smjördeig
- 80 g ósaltað smjör, kalt, skorið niður (2 cm)
- 50 g vatn, kalt
- 1 hnífsoddur sjávarsalt
Fylling
- 80 g laukur, í bitum
- 350 g kjúklingabringur, skinn- og beinlausar, í strimlum (1 cm)
- 220 g vatn
- ½ kjúklingakraftur, teningur
- 1 lárviðarlauf
Sósa
- 25 g ósaltað smjör, í bitum
- 25 g hveiti
- 150 g mjólk
- ½ tsk sjávarsalt, eða eftir smekk
- ¼ tsk hvítur pipar, malaður, eða eftir smekk
- 80 g aspas, hvítur, soðinn, niðurskorinn (2 cm)
- 1 msk steinselja, fersk, til skrauts
- Wartości odżywcze
- na 1 skammtur
- Kalorie
- 1122 kJ / 267 kcal
- Białko
- 14 g
- Węglowodany
- 22 g
- Tłuszcz
- 12 g