Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g red lentils
- 30 g rice
- 200 g onions, cut into quarters
- 2 garlic cloves
- 20 g olive oil
- 1 tsp ground cinnamon
- 1 tsp ground cumin
- ½ tsp ground allspice
- 250 g carrots, cut into pieces
-
1
tsp vegetable stock paste, homemade
lub 1 vegetable stock cube (for 0.5 l) - 1 tsp salt, adjust to taste
- 1 pinch freshly ground black pepper
- 900 g water
- 30 g lemon juice
- 2 sprigs fresh coriander, plus extra to garnish
- pita bread croutons, to garnish (see tip)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 858 kJ / 205 kcal
- Białko
- 10.8 g
- Węglowodany
- 31.5 g
- Tłuszcz
- 4 g
Alternatywne przepisy
Creamy pea soup
40min
Spinach, Lemon and Lentil Soup
50min
Vegetable soup, Eggs en cocotte with spinach
1h
Spiced Moroccan lentil soup
40min
Creamy Courgette Soup
25 Min
Carrot coriander soup and tikka salmon with steamed vegetables
35 dk
Red lentil soup with cumin
55 dk
Creamy Moroccan bean soup
35 dk
Lentil purée (Moujadarra)
1h 20min
Smooth fennel and carrot soup
40min
Red Lentil Soup
40min
Bulgar and Red Lentil Soup
1h