Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g red lentils
- 30 g rice
- 200 g onions, cut into quarters
- 2 garlic cloves
- 20 g olive oil
- 1 tsp ground cinnamon
- 1 tsp ground cumin
- ½ tsp ground allspice
- 250 g carrots, cut into pieces
-
1
tsp vegetable stock paste, homemade
lub 1 vegetable stock cube (for 0.5 l) - 1 tsp salt, adjust to taste
- 1 pinch freshly ground black pepper
- 900 g water
- 30 g lemon juice
- 2 sprigs fresh coriander, plus extra to garnish
- pita bread croutons, to garnish (see tip)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 858 kJ / 205 kcal
- Białko
- 10.8 g
- Węglowodany
- 31.5 g
- Tłuszcz
- 4 g
Alternatywne przepisy
Bulgar and Red Lentil Soup
1h
Chickpea soup with spinach
40 Min
Tomato, Lentil and Thyme Soup
40 Min
Carrot and Coriander Soup
25 Min
Carrot coriander soup and tikka salmon with steamed vegetables
35 Min
Red lentil soup with cumin
55min
Pea Soup
30 min
Broccoli Cream Soup with Croutons
1h
Spinach, Lemon and Lentil Soup
50 Min
Sweet Potato and Courgette Soup
25 Min
Red Lentil Soup
40 Min
Lentil, Red Pepper and Harissa Soup
45 min