Wersje kompatybilne
Lamb with rice and aubergines (maghlobat badenjan)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g basmati rice
- 1550 g water
- 100 g onions, cut into quarters
- 20 g oil
- 700 g lamb shoulder meat, in bite-size cubes, fat removed
- 1 tsp ground cinnamon
- 1 ½ tsp salt
- ½ tsp pepper, freshly ground
- 350 g aubergine, peeled and cut into slices (2 cm)
- toasted pine nuts, to garnish
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2653 kJ / 634 kcal
- Białko
- 43.5 g
- Węglowodany
- 64.8 g
- Tłuszcz
- 22.4 g
Alternatywne przepisy
Yoghurt soup with meat dumplings (Shish barak)
2h 30 min
'Qamar el-din' juice
5 min
Stuffed pancakes (katayef with kashta cream)
2 godz.
Spiced lamb flatbread
1 Std. 50 Min
Spinach turnovers (fatayer)
1 godz. 25 min
Okra and meat stew (bamia)
1hod.
Lentil puree (moujadarra)
1 godz. 25 min
Arabian spice mix
5 min
Arseeyah
50 min.
Chicken with rice
1hod.
Baked kibbeh (kibbeh bil sanieh)
1h 35min
Shish barak (Meat dumplings in yoghurt sauce)
1h 30 min