Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pastry
- ½ Tbsp granulated sugar
- 100 g whole milk
- 60 g water
- 1 ½ tsp baking powder
- ⅛ tsp ground cloves
- ¼ tsp ground cinnamon
- 2 pinches fine sea salt
- 380 g plain flour
- 100 g unsalted butter, diced, plus extra for greasing
- 50 g olive oil
Filling
- ¼ tsp ground cinnamon
- ⅛ tsp ground cloves
- 10 g fresh mint, leaves only
- 175 g halloumi cheese, cut in pieces
- 200 g kefalotyri cheese, cut in pieces
- 50 g Cheddar cheese (mild), cut in pieces
- 20 g polenta
- 60 g sultanas (opcjonalnie)
- ½ tsp baking powder
- ¼ tsp granulated sugar
- 4 medium eggs, 1 beaten for glazing
- 1 ½ Tbsp sesame seeds
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 1645 kJ / 393 kcal
- Białko
- 14.5 g
- Węglowodany
- 27.9 g
- Tłuszcz
- 24.8 g
Alternatywne przepisy
Tsoureki (Greek Easter bread)
2óra 20p
Greek Easter Bread (Tsoureki)
2óra 20p
Kourabiedes (Greek moon biscuits)
1h
Rizogalo (Greek rice pudding)
1 Std. 10 Min
Semolina Cake with Rosewater (Namoura)
40 Min
Chickpea Soup (Revithia)
1 Std. 40 Min
Greek Cheese Filo Pie (Tiropita)
1 Std. 10 Min
Steamed Chocolate Cake with Whipped Cream
1 Std. 10 Min
Dill and Feta Flatbread
1 Std. 20 Min
Greek Rice Pudding (Rizogalo)
1 Std. 10 Min
Olive Bread Rolls
2h
Beef Meatballs (Soutzoukakia) with Tomato Rice
1h