Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Falafel
- 500 g Kichererbsen, getrocknet
- 30 g Wasser und mehr zum Einweichen
- 40 g Mehl
- 1 Zwiebel, halbiert
- 1 Knoblauchzehe
- ½ Bund Petersilie, ohne Stiele
- 2 ½ TL Kreuzkümmel, gemahlen
- 2 ½ TL Salz
- ½ TL Paprika edelsüß
- ½ TL Backpulver
- Öl zum Braten
Gurkendip
- 350 g Salatgurken, entkernt, in Stücken
- 1 ¼ TL Salz
- ½ Bund Petersilie, ohne Stiele
- 2 Knoblauchzehen
- 350 g Joghurt, 3,5% Fett
- 20 g Olivenöl
- 10 g Zitronensaft
- 2 Prisen Pfeffer
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 2397 kJ / 572 kcal
- Białko
- 19 g
- Węglowodany
- 47 g
- Tłuszcz
- 31 g
- Błonnik
- 13.9 g
Alternatywne przepisy
Kichererbsen-Patties
30 min
Koriander-Falafeln
40 min
Falafeln mit Paprika-Tomaten-Gemüse
50 min
Bohnen-Burger (vegan)
1 godz. 20 min
Koriander-Naan
1h 15min
Falafel mit Tomatenrelish
9 Std.
Hummus
10min
Black Bean Pattie
30 min
Veggi-Bohnen-Burger
1 godz. 10 min
Falafel in Fladenbrot mit Tahin-Sauce
1h 25min
Bohnen-Feta-Burger
1h 40min
Fladenbrot-Päckchen mit Gurkensalat und Baba Ganoush
40 min