Lontong Sayur

Lontong Sayur

5.0 1 rating
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 30 min
6 porsi

Składniki

  • kol putih potong wedges sesuai ukuran corong
    150 g
  • bengkuang dikupas, potong wedges sesuai ukuran corong
    150 g
  • wortel dikupas
    50 g
  • kunyit iris-iris
    30 g
  • terasi disangrai
    5 g
  • bawang merah
    100 g
  • siung bawang putih
    5
  • cabai merah besar iris-iris
    2
  • cabai kering dibuang bijinya, direndam hingga lunak
    10 g
  • udang kering direndam hingga lunak
    20 g
  • air
    750 g
  • minyak sayur
    30 g
  • serai bagian putih saja
    3 batang
  • kacang panjang potong sepanjang 3 cm
    100 g
  • gula
    20 g
  • garam sesuai selera
    2 sdt
  • kembang tahu kering (tau kee), direndam air panas hingga lunak
    40 g
  • bihun kacang hijau direndam hingga lunak
    50 g
  • kaldu ayam bubuk (opcjonalnie) buatan sendiri atau dibeli di toko
    1 sdt
  • santan
    450 g
  • tahu potong dadu (2 cm), digoreng
    200 g
  • lontong (buatan sendiri atau dibeli di toko, lihat tips), potong kecil-kecil
    6

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porsi

Sód 915 mg
Białko 9 g
Kalorie 965 kJ / 231 kcal
Tłuszcz 6 g
Błonnik 7 g
Tłuszcz nasycony 1 g
Węglowodany 37 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...

Pokaż wszystkie