Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- ½ kostky čerstvého droždí, (21 g)
- 200 gramů mléka
- 100 gramů krystalového cukru
-
1
balíček vanilkového cukru
lub 1 čajová lžička domácího vanilkového cukru - 250 gramů polohrubé mouky
- 250 gramů hladké mouky
- ½ čajové lžičky soli
- 100 gramů oleje
- 2 vejce
- nastrouhanou citrónovou kůru z cca 1 citrónu
- mák na posypání
- Wartości odżywcze
- na 1 kus
- Kalorie
- 1202 kJ / 287 kcal
- Białko
- 6.2 g
- Węglowodany
- 40 g
- Tłuszcz
- 10.9 g
- Błonnik
- 2.3 g
Alternatywne przepisy
Máslové houstičky
1h
Moravské koláče
3 Std.
Tvarohové koláčky (kynuté)
1h
Povidlové buchty
2j 10 menit
Vdolečky s povidly
1 Std. 30 Min
Dukátové buchtičky s vanilkovou omáčkou
1 Std. 30 Min
Koblihy
1 Std. 30 Min
Koláč makový květ
2h 20min
Domácí rohlíky
2j 35 menit
Makový závin
1h 50min
Pletence s vlašskými ořechy a slaninou
2h 20min
Loupáky s mákem
1 Std. 30 Min