![Chocolate ice cream Chocolate ice cream](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/7C3748CF-C170-4EB7-9688-5A1E5A2523C2/Derivates/AC99F89F-64D0-483E-B9C4-3C534C0725CD.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g dark chocolate (70% cocoa), broken into pieces (1-2 cm - see Tips)
- 50 g cocoa powder
- 400 g full cream milk
- 200 g pouring (whipping) cream
- 150 g sugar
- 4 egg yolks
- 1 pinch salt (optional)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1291 kJ / 308.5 kcal
- Białko
- 6.3 g
- Węglowodany
- 28.4 g
- Tłuszcz
- 19.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.6 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Sód
- 57.9 mg