Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Baklava
-
350
g unsalted pistachio nuts
lub 350 g walnuts, shelled - 80 g butter, cut in pieces
- 50 g sunflower oil
- 100 g sugar
- 4 tbsp orange blossom water
- 10 sheets filo pastry
Syrup
- 200 g sugar
- 100 g water
- 1 tbsp ground cinnamon (opcjonalnie)
- 1 tsp blossom water
- 1 tsp lemon juice, freshly squeezed
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1146 kJ / 274 kcal
- Białko
- 4.6 g
- Węglowodany
- 27.6 g
- Tłuszcz
- 16.1 g
Alternatywne przepisy
Loukoumades (Greek doughnuts with honey and walnuts)
2h
Garlic Tahini Dip (Tarator)
5min
Chicken galantine with dill yoghurt
3 Std. 25 Min
Gazelle Horns (Almond Pastries)
1h 20min
Stuffed pancakes (katayef with kashta cream)
2h
Milk pudding (mouhallabieh)
15min
Tahini dip (tarator)
5min
Cheese sambousek
1h 45min
Cheese pies
1 Std. 25 Min
Semolina pancakes (Beghrir)
1h
Panna cotta
6 Std. 15 Min
Polish doughnuts
2h 30min