![Baklava Baklava](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/5F1C9431-669C-43F1-BA0E-A36617FB7D3A/Derivates/b2d0e4eb-3e12-4988-91f0-5fa2cbd59510.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Baklava
-
350
g unsalted pistachio nuts
lub 350 g walnuts, shelled - 80 g butter, cut in pieces
- 50 g sunflower oil
- 100 g sugar
- 4 tbsp orange blossom water
- 10 sheets filo pastry
Syrup
- 200 g sugar
- 100 g water
- 1 tbsp ground cinnamon (opcjonalnie)
- 1 tsp blossom water
- 1 tsp lemon juice, freshly squeezed
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1146 kJ / 274 kcal
- Białko
- 4.6 g
- Węglowodany
- 27.6 g
- Tłuszcz
- 16.1 g
Alternatywne przepisy
'Qamar el-din' juice
5 Min
Stuffed semolina cookies (ma'amoul)
4h
Semolina cake (namoura)
1 Std. 50 Min
Stuffed pancakes (katayef with kashta cream)
2h
Sweet cheese rolls (halawet el jebn)
2h 45min
Milk pudding (mouhallabieh)
15 Min
Garlic dip (toum)
15 Min
Cheese sambousek
1 Std. 45 Min
Almond briouats with honey and sesame seeds
2h
Gazelle horns
1 Std.
Semolina Cake with Rosewater (Namoura)
40 Min
Baklava with Walnuts
3h