Spiżarnia: to słowo przywodzi na myśl magię domowego ogniska.
Pieczołowicie opisane, niezbędne produkty. Uporządkowane rzędy przecierów, marynowanych warzyw i doskonałych przetworów. Słoiki z rubinowym sosem pomidorowym. Wspaniale chrupiąca granola. Pękate worki świeżo wykopanych ziemniaków. Słodki zapach sezonowych owoców. Puszki pełne kuszących, ciągnących się czekoladowych ciastek i ciasteczek.
Dobrze zaopatrzona spiżarnia z domowymi składnikami, które inspirują do gotowania, to prawdziwe źródło radości. Przyjemność z domowego gotowania i pieczenia oraz satysfakcja płynąca ze świadomości, co tak naprawdę znajduje się w naszym jedzeniu, zachęcają do samodzielnego przygotowywania składników.
Thermomix® ułatwia przygotowanie własnych składników wolnych od alergenów – od produktów, takich jak bezglutenowa mieszanka do wypieku chleba i majonez bez jajek do napoju migdałowego i masła kokosowego.
• Są tańsze
• Są świeżo przygotowane
• Są bardziej ekologiczne i pozwalają zredukować ilość odpadów
• Są takie, jak lubisz
• Dokładnie wiesz, co jesz
Funkcje urządzenia Thermomix®, takie jak rozdrabnianie, mielenie, mieszanie czy wyrabianie, ułatwiają przygotowywanie własnych dodatków, chutneyów, sosów, mieszanek przypraw, koncentratów bulionów, masła, aromatyzowanych oliw oraz marynowanych czy kiszonych produktów, które odmieniają i uprzyjemniają gotowanie.
Kupowanie składników w dużych ilościach oraz w sezonie pozwala zaoszczędzić pieniądze oraz jest korzystniejsze dla środowiska. Dotyczy to na przykład jagód na dżemy, dyń na domowe nadzienie do ciast lub świeżej bazylii na pesto.
Przechowuj w spiżarni cukier w postaci grubszych kryształków – możesz go zmielić na cukier puder dopiero wtedy, kiedy będzie to potrzebne. Warto także tworzyć własne mieszanki mąk z całych ziaren. Myśl nieszablonowo – jeśli masz więcej ryżu, niż jesteś w stanie wykorzystać, możesz go zmielić na mąkę ryżową do wykorzystania w innych przepisach.
Twój Thermomix® jest źródłem niesamowitych możliwości, jeśli chodzi o przygotowywanie sosów. Dzięki niemu możesz z łatwością tworzyć pesto, sosy curry czy do makaronu całkowicie od podstaw.
Aby przyprawy utrzymały świeżość przez dłuższy czas, kupuj je w całości. Należy zawsze mielić składniki wtedy, kiedy są potrzebne, aby zachować ich świeżość i smak, a następnie przechowywać w szczelnie zamykanym słoiku w ciemnej i suchej szafce.
Zdarza Ci się znajdywać tajemnicze słoiki w spiżarni? Uporządkowany system etykietowania ułatwi określanie zawartości oraz dat przydatności do spożycia. Wybierz jeden albo dwa przepisy na przetwory do przygotowania w domu każdego tygodnia, a wkrótce Twoja spiżarnia będzie pełna.