Co to jest kawa zbożowa?

Kawa zbożowa to napój sporządzany z prażonych zbóż, takich jak jęczmień, żyto czy pszenica i cykorii. Jest on popularną alternatywą dla tradycyjnej kawy, szczególnie wśród osób unikających kofeiny.

Marka Inka®
To najbardziej rozpoznawalna marka kawy zbożowej w Polsce. Ta rozpuszczalna kawa zbożowa z wieloletnią tradycją powstała w 1971 roku, szybko zyskała popularność i stała się symbolem kawy zbożowej w Polsce. Od tamtej pory codziennie towarzyszy milionom Polaków. Dla wielu bywa nostalgicznym wspomnieniem dzieciństwa i pięknych chwil w gronie bliskich. Kojarzą ją ze śniadaniami w rodzinnym domu, wizytami u babci na wsi, czy niezapomnianymi wakacjami. Inka®, dobra w swej naturze, łączy wszystko to, co zbożowe, pyszne i naturalne: łagodny smak, subtelny aromat i delikatną piankę. Inka® jako lider segmentu kaw zbożowych cały czas rozwija ofertę produktów z myślą o ich „dobroci” - zapewnia ich naturalność i wysoką jakość, pyszny smak i walory odżywcze. Obecnie oferuje sześć linii produktowych: Klasyczną, Smakową, Funkcjonalną, Bio, Bezglutenową oraz Sezonową.

Co masz w filiżance?
Klasyczna kawa zbożowa Inka® to prosty skład, zawiera tylko 3 składniki:

  • • Jęczmień: nadaje napojowi delikatny smak
  • • Żyto: wzbogaca aromat i dodaje głębi
  • • Cykorię: wzbogaca smak oraz zawiera inulinę, naturalny prebiotyk działający korzystnie na układ pokarmowy.

Kawy smakowe czy sezonowe Inka® są wzbogacone o dodatkowe składniki jak karmel, mleko, aromat czekoladowy czy przyprawy korzenne, które sprawiają, że kawa smakuje jeszcze lepiej. Inka® z linii funkcjonalnej zawiera natomiast dodatkowe składniki mineralne jak wapń czy magnez, oferując przyjemne z pożytecznym.

6 powodów dlaczego warto sięgnąć po kawę zbożową?

Kawa zbożowa ma wiele zalet, które sprawiają, że warto ją pić:

  • 1. To doskonała alternatywa dla osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać kofeiny, dla zwolenników zdrowego żywienia i diety roślinnej.
  • 2. Dzięki zawartości cykorii jest źródłem inuliny, która wspiera zdrowie układu trawiennego.
  • 3. W klasycznej wersji bez dodatków, jest napojem niskokalorycznym, co jest korzystne dla osób dbających o linię.
  • 4. Ma łagodny, przyjemny smak i aromat.
  • 5. Jest łatwa do przygotowania i nie wymaga specjalnych umiejętności ani sprzętu.
  • 6. Można ją przyrządzić na zimno lub na gorąco.

    Gotuj z Inką®
    Kawa zbożowa Inka® jest wszechstronna i może być używana w różnych przepisach kulinarnych. Oto kilka pomysłów, jak można ją wykorzystać:
  • Napoje: można ją używać jako bazy do przyrządzania kawy latte, kawy mrożonej, a także shake'ów i koktajli.
  • Desery: może być dodawana do ciast, ciasteczek, tiramisu, kremów i budyniów, nadając im delikatny, kawowy smak bez kofeiny.
  • Śniadania: świetnie komponuje się z owsianką, jogurtem lub musli, wzbogacając smak i dodając wartości odżywczych.
  • Sosy i polewy: wzbogaci smak sosów i polew do deserów, np. do lodów czy naleśników.
  • Pieczywo: dodanie kawy zbożowej Inka® do ciasta chlebowego lub bułeczek nadaje im unikalny smak i aromat.

Zobacz kolekcję

Pomysły na wykorzystanie kawy zbożowej