Białko jest kluczowym składnikiem zdrowej diety. Składa się z aminokwasów, których nasz organizm potrzebuje do budowy nowych komórek i naprawy uszkodzonych. Przyjmowanie zalecanej dziennej dawki białka może być wyzwaniem dla początkujących wegetarian, którzy nie wiedzą dokładnie, jakie pokarmy są w nie bogate.
Tofu jest dobrym źródłem białka. Zapewnia 8 g białka w 100 g produktu i ma wiele właściwości zdrowotnych. Uważa się, że pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Tofu jest również cennym roślinnym źródłem żelaza, wapnia, minerałów (manganu, selenu i fosforu), magnezu, miedzi, cynku i witaminy B1. Uff!
Podobnie jak w przypadku tradycyjnych serów mlecznych, tofu powstaje w wyniku procesu fermentacji świeżego napoju ("mleka") sojowego. Po usunięciu płynu (serwatki), powstały skrzep jest prasowany, a następnie chłodzony.
Tofu – podstawowy składnik kuchni japońskiej, koreańskiej czy chińskiej – to niezwykle wszechstronny składnik, który można przygotować w urządzeniu Thermomix® na wiele interesujących sposobów, zmieniając jego konsystencję z gładkiej i miękkiej na kruchą i chrupiącą.
Ze względu na swój neutralny smak i zróżnicowaną konsystencję, tofu znakomicie odnajdzie się w wielu potrawach i towarzystwie prawie wszystkich przypraw. Spróbuj zupy miso lub ragout z marynowanym tofu . Na deser przygotuj tiramisu bez laktozy lub łatwy wegański pudding bananowy z masłem orzechowym.
Bardzo gęste tofu najlepiej nadaje się do pieczenia, grillowania i dodawania do ryżu, makaronu i frytek. Miękkie, jedwabiste tofu idealnie komponuje się z sosami, dipami, deserami, koktajlami i sosami sałatkowymi. Zachęcamy do eksperymentowania.
Aby zachować świeżość tofu przez tydzień, należy regularnie wymieniać w nim wodę. Jeżeli tofu jest przechowywane w oryginalnym opakowaniu, można je zamrozić nawet na pięć miesięcy.
Przejście na bezmięsną dietę nigdy nie było prostsze.