5 najważniejszych składników zdrowej diety

Po stresującym roku czas zastosować kilka prostych rozwiązań, które pomogą Ci zadbać o siebie w 2021 roku. Sięgnij po 5 niezbędnych produktów i wróć do formy!

1. Cytryny

Fantastyczne właściwości cytryn biorą się przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy C – silnego przeciwutleniacza wspomagającego odporność. Cytryna ma mało cukru i niski indeks glikemiczny, dzięki czemu można stosować ją jako składnik wielu różnych diet. Jej orzeźwiający smak sprawi, że nektar owocowy, napój, sos, czy ryby będą smakować jeszcze lepiej.

Porada dietetyka: Aby zachować składniki odżywcze zawarte w cytrynie, nie należy poddawać jej działaniu wysokich temperatur. Wysoka temperatura może zmniejszać zawartość głównych składników odżywczych, w szczególności witaminy C.

2. Banany

Banany zawierają dużo węglowodanów (23 g/100 g). To wspaniała szybka przekąska, która dodaje energii. Są bogate w potas, przez co pomagają regulować ciśnienie krwi i równowagę mineralną w organizmie. Zawierają także tryptofan – aminokwas wykorzystywany do produkcji serotoniny, czyli tak zwanego hormonu szczęścia. Wykazuje on działanie relaksujące i antydepresyjne oraz może poprawiać nastrój. Banany zawierają dużo witaminy B6, dzięki czemu są bardzo korzystne dla układu odpornościowego.

Porada dietetyka: Banany to świetna przekąska przed intensywnym treningiem lub w trakcie treningu. Ze względu na wysoki poziom lekkostrawnych węglowodanów mogą zwiększać wydolność oraz opóźniać uczucie zmęczenia podczas długotrwałej aktywności.

3. Szpinak

Szpinak to prawdziwa bomba składników odżywczych! Ma niewiele kalorii (23 kcal/100 g) i niską zawartość węglowodanów, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako składnik każdej niskokalorycznej diety. To zielone warzywo jest bogate w witaminy: A, E, K, C, B2 i kwas foliowy, a także potas, żelazo, miedź, magnez, cynk i wapń. Szpinak działa korzystnie na wzrok, odporność, układ sercowo-naczyniowy, obniżenie ciśnienia krwi, układ nerwowy, a także obniża krzepliwość krwi. Ze względu na neutralny smak szpinak wspaniale uzupełnia dania gorące, smoothie, a nawet ciasto!

Porada dietetyka: Pamiętaj, że szpinak zawiera dużo kwasu szczawiowego, który wiąże wapń i obniża jego strawność.

4. Łosoś

Łosoś jest niezwykle korzystny dla zdrowia, przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3 o silnym działaniu przeciwzapalnym. Jest on także bardzo korzystny dla układu sercowo-naczyniowego. Te kwasy tłuszczowe pomagają obniżyć poziom cholesterolu oraz wspierają układ nerwowy poprzez poprawę funkcji poznawczych.

Porada dietetyka: Aby unikać substancji chemicznych, które obniżają ogólne korzystne właściwości odżywcze łososia, warto wybierać łososia organicznego.

5. Tofu

Tofu to wspaniała alternatywa dla produktów zwierzęcych ze względu na wysoką zawartość białka. Ma mało tłuszczu, a przy tym zawiera dużo wapnia, żelaza, miedzi, cynku, selenu i witaminy B. Możesz go wykorzystać, przygotowując różne dania gorące i desery.

Porada dietetyka: Dzięki wysokiej zawartości fitoestrogenów tofu może być korzystne dla kobiet zmagających się z niektórymi objawami menopauzy.

Przed wprowadzeniem nowego planu żywieniowego, planu ćwiczeń lub w przypadku powrotu do aktywności po długiej przerwie należy zawsze skonsultować się z lekarzem lub innym pracownikiem ochrony zdrowia.

Zacznij włączać korzystne składniki do codziennej diety!

Zacznij gotować