Jak w naturalny sposób wzmocnić odporność organizmu

Kiedy chcemy zwiększyć odporność i ogólnie poprawić samopoczucie, pierwszym miejscem, do którego powinniśmy się udać, jest nasza własna kuchnia.

Pamiętasz opowieści mamy lub babci? Kiedy ktoś miał grypę, w domu natychmiast pojawiał się tradycyjny rosół, który w naturalny sposób pomagał walczyć z chorobą. Przy bólu gardła wspomagano się gorącą herbatą z cytryną i miodem, a podczas przeziębienia – imbirem i czosnkiem… To nie są bajki. Wszystkie te przepisy i połączenia składników były wykorzystywane w medycynie ludowej ze względu na swoją skuteczność oraz odżywcze i wzmacniające odporność właściwości tych produktów.

Zobacz, jak przy pomocy urządzenia Thermomix® można w naturalny sposób wzmocnić odporność całej rodziny.

Po pierwsze, postaw na kolor i różnorodność

Jednym z podstawowych filarów wspierania zdrowia jelit, odporności i ogólnie dobrego samopoczucia jest zróżnicowana i pełnowartościowa dieta.

Skupmy się na zdrowych składnikach i przepisach z ich użyciem.

Wybierz czosnek, imbir i kurkumę

Te aromatyczne produkty nadają pełnię smaku potrawom, ale mają one również wiele właściwości korzystnie wpływających na zdrowie – są naturalnymi środkami przeciwzapalnymi, przeciwwirusowymi i antybakteryjnymi, a także zawierają dużo przeciwutleniaczy, które są wyjątkowo potrzebne, kiedy zależy nam na wzmocnieniu odporności. Zainspiruj się Kurkuma chai

Zastrzyk witaminy C

To wcale nie przypadek, że w chłodniejszych miesiącach bogate w witaminę C owoce cytrusowe cieszą się wyjątkową popularnością. Kiedy jesteśmy narażeni na stres lub zmagamy się z infekcją, nasz organizm wykorzystuje pokłady witaminy C w reakcji obronnej, a zatem zwiększenie jej spożycia w takim okresie jest wyjątkowo korzystne.

Warto włączyć do diety nie tylko owoce cytrusowe, takie jak cytryny i pomarańcze, ale również takie owoce i warzywa jak truskawki, kiwi, czerwoną paprykę, ananas, pomidory, a nawet warzywa liściaste i zioła, na przykład cykorię, kapustę czy natkę pietruszki – wszystkie one zawierają witaminę C.

Należy również pamiętać, że witamina C pod wpływem światła, temperatury i powietrza szybko traci swoje właściwości. Dlatego też produkty bogate w witaminę C najlepiej spożywać na surowo i możliwie jak najświeższe!

Bezkonkurencyjny cynk

Potrzebujesz wymówki, aby sięgnąć po gorzką czekoladę? Mamy dla Ciebie pretekst nie do podważenia – gorzka czekolada jest bogata w cynk, który jest wyjątkowo przydatnym minerałem w walce z infekcjami wirusowymi. Innymi świetnymi źródłami cynku są wszystkie rodzaje owoców morza, nasiona dyni i słonecznika, żółtka jaj i wołowina.

Pasta z prażonego słonecznika

Bakterie korzystne dla zdrowia

Rośnie społeczna świadomość znaczenia prawidłowej mikroflory jelit dla wszystkich sfer naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Doskonałym uzupełnieniem diety są bogate w zdrowe bakterie sfermentowane pokarmy i napoje, takie jak jogurt naturalny, kapusta kiszona, kimchi, pasta miso, kefir i kombucha. Warto również zwiększyć spożycie produktów prebiotycznych, takich jak czosnek, cebula, por, szparagi, owies, siemię lniane, oraz roślin strączkowych, takich jak soczewica i fasola.

Przygotuj domowe kimchi w swoim urządzeniu Thermomix®, aby móc je w dowolnej chwili dodać do sałatek, kanapek, miseczek Buddy, a nawet do wytrawnych wypieków.

Sprawdź przepis na domowe kimchi.

Cudowne właściwości rosołu

Każda rodzina ma swoją ulubioną wersję, a tak wygląda nasza.

Zobacz przepis.

Nasza dieta może mieć właściwości przeciwzapalne, wspierać zdrowie jelit, może być odżywcza, zdrowa i naprawdę pyszna – krótko mówiąc, może zawierać wszystko, czego potrzebujemy do wzmocnienia odporności organizmu.