Wykorzystaj sezon na warzywa korzeniowe

Gdy miesiące stają się ciemniejsze, chłodniejsze i zaczynają się dłużyć, naturalnie nabieramy większej ochoty na krzepiące i bardziej rustykalne dania.

Warzywa korzeniowe rosną ukryte pod ziemią, która osłania je przed trudnymi warunkami atmosferycznymi. Od topinamburu po buraki, to prawdziwe superfoods pełne witamin i składników odżywczych, które stanowią ważny element diety szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Warzywa korzeniowe są proste w przygotowaniu, aromatyczne i kolorowe. Idealnie sprawdzają się w daniach wytrawnych i słodkich. Mają dużo błonnika, mało tłuszczu, a do tego są zdrowe i sycące.

Sprawdzone pomysły na warzywa korzeniowe

Warzywa korzeniowe to idealne uzupełnienie kojących jesiennych przepisów (kolekcje przepisów na jesień). Można je piec, gotować, miksować, smażyć, dodawać do curry, ścierać, a nawet wyciskać z nich sok. Dzięki urządzeniu Thermomix® stworzysz przeróżne dania: kremowe, pikantne, słodkie, o dymnym aromacie… Możliwości są nieograniczone!

Masz ochotę wypróbować nowy, rozgrzewający dodatek do dania głównego? Sprawdź ten przepis: purée z ziemniaków, batatów i pietruszki .

Aby przyrządzić szybki posiłek w środku tygodnia, wystarczy wymieszać wszystkie warzywa korzeniowe w głębokim naczyniu z przyprawami i odrobiną oleju. Pieczenie warzyw korzeniowych w piekarniku pozwala wydobyć pełnię aromatu, maksymalnie wykorzystać przestrzeń piekarnika i ograniczyć do minimum liczbę zabrudzonych naczyń. Ponadto warzywa korzeniowe doskonale sprawdzą się w gulaszu.

Każdy moment jest dobry, aby pozwolić najmłodszym po raz pierwszy spróbować miękkich, kremowych warzyw. Z ziemniaków i innych warzyw można przygotować pożywne danie z tego przepisu: purée z warzyw i mięsa. Gdy znasz wszystkie składniki potraw podawanych dzieciom, nie musisz martwić się o ukryte szkodliwe dodatki.

Kreatywne sposoby na wykorzystanie obierków

Aby zachować rustykalny wygląd, oszczędzić czas, zadbać o większą ilość błonnika i nie marnować żywności, możesz zrezygnować z obierania warzyw korzeniowych.

Jeżeli jednak musisz je obrać, wykorzystaj obierki do przygotowania domowych bulionów, zup, chipsów warzywnych czy zapiekanek.

Małe co nieco

Nie musisz ograniczać się do dań wytrawnych. Jeśli chcesz zachęcić małe dzieci do spożywania pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, świetnym rozwiązaniem będzie ciasto marchewkowo-pomarańczowe (bez glutenu). Puddingi, bułeczki czy gofry dyniowe umilą popołudnie po ciężkim dniu w szkole albo chwile relaksu z filiżanką herbaty i ulubioną książką.

Tej jesieni skorzystaj z całego dobrodziejstwa warzyw korzeniowych

Ciesz się jesienią