Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Baklava
-
350
g unsalted pistachio nuts
lub 350 g walnuts, shelled - 80 g butter, cut in pieces
- 50 g sunflower oil
- 100 g sugar
- 4 tbsp orange blossom water
- 10 sheets filo pastry
Syrup
- 200 g sugar
- 100 g water
- 1 tbsp ground cinnamon (opcjonalnie)
- 1 tsp blossom water
- 1 tsp lemon juice, freshly squeezed
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1146 kJ / 274 kcal
- Białko
- 4.6 g
- Węglowodany
- 27.6 g
- Tłuszcz
- 16.1 g
Alternatywne przepisy
Traditional crème brûlée
25h
Baklava with Walnuts
3 Std.
Kanelbullar - Swedish Cinnamon Buns
2 godz. 30 min
Poppy seed strudel
3h 15 min.
Antonio Bachour: Lemon Basil Tarts (Metric)
3h 45min
Mushroom and sauerkraut pierogi
2 godz. 30 min
Umali
1h 25min
Stuffed semolina cookies (ma'amoul)
4h
Stuffed pancakes (katayef with kashta cream)
2h
Milk pudding (mouhallabieh)
15min
Moroccan sweet pastry (Briouats)
35min
Gluten free Classic Polish "tort"
2 godz. 25 min