Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
500
gramů zralých rajčat, na čtvrtky
lub 500 gramů rajčat v plechovce - 90 gramů červené papriky, na kousky
- 70 gramů červené cibule, napůl
- 1 stroužek česneku
- 25 gramů červeného vinného octa
- 1 špetka muškátového oříšku, nastrouhaného
- ¼ čajové lžičky mletého černého pepře
- ½ čajové lžičky sladké červené papriky
- ½ čajové lžičky soli
- 30 gramů medu
- Wartości odżywcze
- na 4 porce
- Kalorie
- 1145 kJ / 272 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 47 g
- Tłuszcz
- 2 g
- Błonnik
- 10.6 g
Alternatywne przepisy
Cuketová čalamáda na topinky
25min
Sladká chilli omáčka
25min
Rajčatový džem
50min
Jahodový džem
1h 5 min
Libečková sůl
5 min
Klasický rajčatový protlak (passata)
55min
Džem z rebarbory a jahod
30 min
Třešňový džem
35min
Zeleninová omáčka (ortolana)
1h 5 min
Bylinkový rajčatový protlak s česnekem (passata)
1h 10min
Rebarborovo meruňkový džem
30 min
Kořeněný dýňový džem
40min