Krydderkage med chokoladecreme og peberkager

Krydderkage med chokoladecreme og peberkager

Brak ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
12 portioner

Składniki

Honningkagekrydderi
  • kanelstang skåret i halve
    30 g
  • muskatnød, hel
    1
  • nelliker
    10
  • ingefær, stødt
    2 tsk
  • kardemommekapsel, hel kun frø
    10
  • stjerneanis kun frø
    1
  • allehånde, hele
    8
  • peberkorn, sorte
    8
Krydderkage
  • smør blødt, skåret i mindre stykker, plus ekstra til smøring
    200 g
  • hvedemel
    300 g
  • bagepulver
    1 spsk
  • salt
    1 - 2 knivspids
  • farin
    100 g
  • appelsinskal (fra ca. ½ øko appelsin)
    10 g
  • æg
    3
  • kærnemælk
    200 g
  • appelsinsaft, friskpresset
    20 g
  • vaniljeekstrakt, naturlig
    1 tsk
Chokoladecreme
  • mørk chokolade, 70% skåret i mindre stykker
    300 g
  • smør blødt, skåret i mindre stykker
    200 g
  • flødeost
    200 g
  • kakaopulver
    60 g
  • vaniljeekstrakt, naturlig
    2 tsk
Montering
  • orangelikør
    6 spsk
  • peberkager (opcjonalnie) eller brunkager (ca. 5 cm bred), enhver form
    12 - 13 stykker
Juletræer af rosmarin
  • sukker plus ekstra til pynt
    100 g
  • rosmarin, frisk
    3 kviste
  • vand
    100 g
Glasur
  • sukker
    80 g
  • æggehvide
    1
  • citronsaft, friskpresset
    1 tsk

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 12 portioner

Sód 2882 mg
Białko 108 g
Kalorie 33162.4 kJ / 7926 kcal
Tłuszcz 546 g
Błonnik 64 g
Tłuszcz nasycony 328 g
Węglowodany 642 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...

Pokaż wszystkie