Przygotuj ze swoim urządzeniem Thermomix® najbardziej kremowe i najpyszniejsze lody, wykorzystując kilka prostych porad od naszego Zespołu ds. rozwoju przepisów kulinarnych. Zdziwisz się, jakie to proste!
Nie możemy się doczekać, aby zobaczyć, co stworzysz. Oznacz nas w mediach społecznościowych za pomocą hashtagu #thermomixpl lub znacznika profilu @thermomixpl
Lody to jeden z tych deserów, na które trzeba chwilę poczekać. Najlepiej, gdy odpowiednio wcześniej zaplanujesz ich przygotowanie z urządzeniem Thermomix®. W oczekiwaniu na ich właściwe zamrożenie możesz się zrelaksować i zaplanować kolejne przepisy, które ugotujesz.
Ten punkt łączy się z pierwszym. Nie ulegaj pokusie, aby do naczynia miksującego włożyć masę na lody, zanim się całkowicie zamrozi. Podczas pierwszego lub drugiego miksowania masy na lody w urządzeniu Thermomix®, musi być ona całkowicie zamrożona, aby finalny rezultat był jak najlepszy. Wskazówka: Masę na lody możesz zamrażać w foremkach na lód, aby przyspieszyć cały proces — wtedy będzie też łatwiej ją wyjąć i wykorzystać (zamiast kroić jedną, zamarzniętą bryłę na mniejsze kawałki).
Gdy chcesz uzyskać kremowe i aksamitne lody, użyj pełnotłustej śmietany. Bardziej dietetycznym wariantem będzie wybranie nabiału półtłustego lub o niskiej zawartości tłuszczu, jednak lody nie będą tak kremowe. Zawartość tłuszczu zapobiega krystalizacji i zapewnia jedwabistą konsystencję. Martwisz się o poziom kalorii? Delektuj się mniejszą porcją.
Dwukrotne miksowanie może wydawać się dodatkowym wysiłkiem, jednak gdy chcesz uzyskać prawdziwie kremowe lody, to niezbędna część procesu przygotowania. Kolejne miksowanie (po zamrożeniu masy masy lodowej po raz drugi) sprawia, że urządzenie Thermomix® może rozdrobnić pozostałe w masie kryształki.
Jeśli masz ochotę spróbować wersji bez nabiału, urządzenie Thermomix® z pewnością Ci w tym pomoże. Proces przygotowania lodów bez nabiału może być jednak nieco inny, zatem polecamy skorzystanie z naszych przepisów na Cookidoo®, a następnie kreatywne tworzenie własnych kompozycji smakowych. Na początek polecamy Sorbet z owoców leśnych.
Jeśli uwielbiasz lody z dużą ilością różnych dodatków, które przypominają smakołyki sprzedawane w pobliskiej lodziarni – to mamy dobrą wiadomość. Wystarczy, że przygotujesz bezę, ciasteczka lub kupisz porcję czekolady oraz bakalii, a następnie delikatnie wmieszasz je w lodową masę. W tym celu użyj obrotów wstecznych o niskiej wartości po drugim miksowaniu masy lodowej w urządzeniu Thermomix®. Przykładowy przepis na Lody Malaga znajdziesz tutaj.
Niezwykle łatwo jest wzbogacić lody z przepisu podstawowego smacznym przecierem owocowym, czy słodkim sosem. W urządzeniu Thermomix® przygotuj mus ze świeżego mango, proste owocowe coulis, sos karmelowy lub czekoladowy, a następnie (gdy wystygnie), delikatnie wmieszaj w lody przy pomocy kopystki po drugim miksowaniu masy lodowej. Sprawdź, czy wypróbowałeś nasz przepis na Lody z solonym karmelem, albo na smakowite Lody truskawkowo-sernikowe. Gdy zdobędziesz doświadczenie, zachęcamy Cię do tworzenia własnych kompozycji smakowych.
Przygotuj lody w kubeczkach lub foremkach, aby wbić w nie patyczki, a po zamrożeniu oblać czekoladą. Kombinacje i warianty są niezliczone! Możesz również eksperymentować z ilością wartstw, jak w Kolorowych lodach na patyku.