Sałatki to podstawa letniej diety, kiedy zależy nam na świeżych i orzeźwiających posiłkach. Jednak można je serwować przez cały rok. W zależności od sposobu przygotowania, mogą mieć one postać dodatku, przystawki lub sycącego kompletnego dania. Można je przyrządzać z myślą o zjedzeniu w domu lub zabraniu na piknik, plażę lub do pracy. No i oczywiście nie ma tu mowy o rutynie: sałatki dają nieograniczone możliwości kombinacji kulinarnych! Oto kilka z nich.
Sałatki pozwalają na wypróbowanie nowych kombinacji smaku i faktur. Aby uzyskać urozmaicony i zbilansowany efekt, po prostu wykreuj własną wersję przy użyciu następujących składników.
• Baza: wybierz jedną lub połącz ze sobą kilka z nich: zielone liście (sałata, jarmuż, rukola, szpinak), posiekana czerwona lub biała kapusta, makaron, ryż lub ugotowane ziarna, na przykład komosa ryżowa lub kasza bulgur.
• Surowe lub gotowane warzywa: aby wzbogacić kolor i smak bazy, ułóż na wierzchu wybrane dodatki: plasterki awokado, startą marchewkę, cienko pokrojoną cebulę, pokrojoną cienko lub w kostkę paprykę, ogórek lub cukinię. Podsmażane grzyby i karmelizowana pieczona marchewka, dynia lub słodkie ziemniaki dodadzą Twojemu daniu specjalnego wyrazu.
• Opcjonalne białko: aby podać sałatkę jako główne danie, wystarczy dodać trochę białka. Ugotowany na parze lub wędzony tuńczyk, rozdrobniony kurczak, jajko na twardo lub ser zawsze będą trafnym wyborem. Dla miłośników opcji bezmięsnych polecamy tofu, fasolę lub soczewicę.
• Owocowe dodatki: owoce wnoszą do sałatki świeżość i dodają jej słodyczy. Najlepiej wykorzystywać sezonowe owoce, kiedy ich smak jest najpełniejszy. Mango świetnie komponuje się z łososiem, a czerwone jagody z kurczakiem. Do orzeźwiającej sałatki z mozzarellą można też dodać brzoskwinie lub śliwki, ale i suszone owoce, na przykład morele, figi, żurawinę lub rodzynki.
• Chrupiące akcenty: aby uzyskać bardziej chrupiącą fakturę, dodaj orzechy, nasiona, grzanki lub kawałki tortilli. Intensywniejszy smak zapewnią prażone orzechy i nasiona.
• Inne dodatki: oliwki, świeże zioła, kiełki, anchois, kapary lub inne warzywa piklowane dodatkowo wzbogacą smak Twojej sałatki.
• Sos do sałatki: na koniec dodaj ulubiony sos. Thermomix® pomoże Ci łatwo przygotować tradycyjny sos jogurtowy, sos winegret, który podkreśli świeżość sałatki lub sos pomarańczowy curry, który doda odrobinę egzotyki.
Przygotowując sałatki, puść wodze fantazji! Mieszaj i łącz składniki o różnych fakturach, smakach, kolorach i temperaturach – tak jak sobie wymarzysz. Do serwowania możesz wykorzystać salaterkę lub słoik, który pozwoli podziwiać poszczególne warstwy sałatki. Składniki można też podać na tacy, z której goście będą wybierać swoje ulubione. Elegancji zawsze dodadzą miseczki na przekąski, a do sałatki na bazie świeżych liści nie zapomnij dodać sosu, ale dopiero tuż przed jej podaniem.
• Umyj sałatę i inne składniki: do mycia warzyw i owoców pod bieżącą wodą użyj przystawki Varoma, którą następnie zamknij pokrywą i dobrze potrząśnij, aby usunąć nadmiar wody.
• Rozdrabnianie warzyw i owoców: do krojenia miękkich warzyw, owoców lub jaj na twardo włącz 3-4 s/obr. 4. Z twardymi warzywami urządzenie poradzi sobie w 3-4 s/obr. 5. Aby posiekać sałatę, umieść liście w naczyniu miksującym, dodaj ok. 1000 g wody i włącz Thermomix® na 10 s/obr. 4. Teraz tylko trzeba ją osuszyć za pomocą przystawki Varoma z pokrywą i gotowe.
• Rozdrabnianie mięsa: włóż ugotowane mięso bez kości i sosu do naczynia miksującego i rozdrabniaj przez 4-5 s/obr. 4.