Dokonując kilku poprawek w oświetleniu i kompozycji, możesz zrobić piękne zdjęcia jedzenia, jak profesjonalista. Wystarczy, że wykorzystasz kilka prostych wskazówek, aby zdjęcia dań przygotowanych w urządzeniu Thermomix® zmieniły się z przeciętnych we wspaniałe!
1. Apetyczny wygląd
Najważniejszą zasadą jest to, że Twoje potrawy powinny przede wszystkim wyglądać świeżo i apetycznie. Wyłożenie sałatek i dodatków zbyt wcześnie przed podaniem spowoduje, że liście będą wyglądały na nieświeże i zwiędnięte, a wierzch potrawy może nadmiernie wysychać. Przechowuj dania w lodówce, pod przykryciem do momentu ich serowowania.
2. Dobre oświetlenie to podstawa
Zanim weźmiesz do ręki aparat lub telefon, upewnij się, że danie jest ustawione w najlepszym świetle. Naturalne światło jest zawsze lepsze niż sztuczne. Miejsce w pobliżu okna z wpadającym światłem słonecznym będzie idealne. Upewnij się, że oświetla ono tylko jedną stronę potrawy, aby stworzyć subtelne cienie i głębię.
3. Artystyczny nieład
Odrobina chaosu i szczypta autentycznej kreatywności pozwalają uzyskać wspaniały, stylowy efekt końcowy. Odrobina rozsypanych bakalii lub zielone listki obok talerzy wypełnią plan zdjęciowy.
4. Zadbaj o styl
Dodaj dekoracje, które sprawią, że Twoje dania będą wyglądać wspaniale. Nie musisz kupować nic wymyślnego. Ozdobne miski i talerze z ciekawym wzorem, kontrastujące z przygotowaną potrawą, dodadzą odpowiedniego klinatu. Przy talerzach umieść sztućce lub delikatnie udrapowaną serwetkę, aby zwrócić uwagę odbiorców.
5. Kompozycja
Kompozycja jest ważnym elementem w stylizacji jedzenia. Płaskie i jednoliste potrawy mogą wydawać się mniej interesujące, więc pomyśl o umieszczeniu dodatkowych warstw. Możesz całkowicie odmienić wygląd takich dań jak flan lub tarta, serwując na wierzchu karmelizowaną cebulę, zielone liście czy kleks śmietany. W ten sposób nie tylko wzbogacisz wizualnie potrawę, ale także nadasz jej nowy smak.
6. Aranżacja odgrywa kluczowe znaczenie
Odpowiednio ustawiając talerz na stole lub prezentując składnik, możesz ożywić potrawę. Nie zbliżaj się zbytnio do fotografowanego obiektu, aby wykorzystać przestrzeń w tle, która pozwoli stworzyć odpowiednią atmosferę. Zwróć również uwagę na liczbę elementów na zdjęciu. Nieparzyste liczby bardziej przyciągają wzrok. Nie bój się też elementów stylizacji, które nie mieszczą się w pełni w kadrze.
7. Baw się
Gdy już opanujesz podstawy, wykaż się kreatywnością i eksperymentuj, aby zobaczyć, co sprawdza się najlepiej. Zmieniaj kąt i ustawienie aparatu, dekoracje oraz oświetlenie. Tworząc apetyczne zdjęcia, oczarujesz zmysły i zainspirujesz innych do kulinarnych podbojów w kuchni.