Od sera i jogurtu po wyrastanie ciasta… Dowiedz się, do czego przyda Ci się tryb Fermentowanie w TM6.
Aby fermentować, mleko musi być podgrzane do odpowiedniej temperatury. Tryb Fermentowanie w TM6 zapewnia stałą, kontrolowaną temperaturę od 37ºC do 70ºC, którą można ustawić nawet do 12 godzin.
Wlej przygotowaną masę jogurtową bezpośrednio do naczynia miksującego lub pojedynczych słoiczków umieszczonych w dolnej części przystawki Varoma, następnie poczekaj, aż urządzenie Thermomix® ukończy fermentację (8–12 godzin).
Wskazówki dotyczące rodzajów jogurtu:
• Jogurt pitny: przygotuj jogurt w naczyniu miksującym, następnie zmiksuj go 10 s/obr. 4. Wlej do butelek i przechowuj w lodówce.
• Z surowego mleka: aby pozbyć się szkodliwych mikroorganizmów, podgrzej mleko 15 min/90°C/obr. 2 i poczekaj, aż ostygnie do temperatury pokojowej. Wtedy możesz zacząć przygotowywać jogurt zgodnie z przepisem.
• Bardzo gęsty: opisany proces podgrzewania i studzenia surowego mleka można zastosować także do mleka pasteryzowanego, aby przygotować jogurt o gęstszej konsystencji. Można też zagęścić jogurt dodatkiem mleka w proszku.
• Jogurt kremowy: zastąp 100–200 g mleka śmietaną, o min. 30% zawartości tłuszczu.
• Jogurt sojowy: wspaniała alternatywa dla jogurtu mlecznego. Spróbuj zrobić go w domu i przekonaj się, jak dużo zaoszczędzisz!
• W przypadku korzystania z trybu Fermentowanie w przystawce Varoma, dla ochrony przed utlenianiem metalu w wyniku długotrwałego podgrzewania wody, do naczynia miksującego należy dodać 30 g soku z cytryny lub 1 płaską łyżeczkę kwasu askorbinowego (witaminy C).
Aby ciasto drożdżowe pięknie wyrastało, należy umieścić je:
• z dala od przeciągu
• w temperaturze od 24ºC do 28ºC
• w pomieszczeniu o ok. 75% wilgotności.
W domowej kuchni osiągnięcie takich warunków może być trudne, więc dla idealnych rezultatów skorzystaj z trybu Fermentowanie.
Wyrastanie ciasta w przystawce Varoma. Wystarczą dwa proste kroki:
• Aby nie zakrywać całkowicie otworów i umożliwić cyrkulację pary, umieść na dnie przystawki Varoma motylek lub dwie niewielkie pałeczki. Dzięki temu papier do pieczenia będzie lekko uniesiony.
• Tryb Fermentowanie idealnie sprawdza się w przypadku ciasta drożdżowego lub na zakwasie, przygotowanego na bazie mąki pełnoziarnistej lub z dużą ilością dodatków, ponieważ wyrasta ono dłużej niż ciasto z białej mąki. Pozostaw ciasto w przystawce Varoma, aż podwoi swoją objętość.
Pitny jogurt stracciatella w naczyniu miksującym
Szarpany rumieniony kurczak z cebulą dymką
Gotowanie 300 g kaszy orkiszowej pęczak
Gotowanie 300 g ryżu jaśminowego
Bułeczki z solą gruboziarnistą
Gęsty budyń – 1100 g
Gotowanie 250 g ryżu parboiled
Rumienienie wołowiny z papryką i cebulą
Gotowanie 300 g ryżu basmati
Gotowanie 500 g ryżu parboiled
Rumienienie pieczarek z boczkiem
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami