Nie wyrzucaj, a oszczędzisz czas

Mając do dyspozycji to, co zostało z poprzedniego obiadu, możesz zaplanować posiłek, który będzie już w połowie gotowy. Dbający o domowy budżet kucharz nie tylko kontroluje wydatki, ale też wykorzystuje to, co ma pod ręką, aby przygotować nowe dania.

Specjalność dnia prosto z lodówki!

Wykorzystaj produkty, które pozostały z poprzednich posiłków i na ich bazie przygotuj pyszny obiad. Jedyną zasadą jest to, że nic nie może się zmarnować! Dwa kawałki mięsa, marchewka, trochę ryby, ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia… Wszystkie składniki można przekształcić w nowe potrawy, dodając do nich jeden lub dwa nowe elementy. Na przykład mając kruche ciasto, możesz łatwo przygotować quiche wypełniony dowolnym nadzieniem. Szklanka ryżu połączona z rozmaitymi składnikami w moment zamieni się w risotto, a odrobina rozdrobnionego sera, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, przekształca resztki jedzenia w pyszną kolację.

Przygotuj risotto: Skorzystaj z naszego klasycznego przepisu na risotto z parmezanem, aby przygotować własne danie z tego, co Ci zostało. Dodanie ugotowanej kiełbasy zamieni risotto w pożywny posiłek, a resztki sera brie lub cheddar utworzą smaczną kompozycję z kalafiorem lub brokułami.
Dodaj odrobinę sera: Posyp rozdrobnionym serem i zapiecz składniki pozostałe po wcześniejszych posiłkach, a stworzysz zupełnie nowe danie. Z resztek ratatouille możesz na przykład przygotować pyszną zapiekankę warzywną. Dodaj ser do tłuczonych ziemniaków lub makaronu w sosie pomidorowym i zapiecz w piekarniku, a uzyskasz rozgrzewającą potrawę, której dzieci nie będą mogły się oprzeć.

Zobacz nasze najważniejsze wskazówki dotyczące planowania, oszczędzania czasu i pieniędzy:

• Winogrona i owoce cytrusowe, które straciły swój naturalny połysk oraz przebarwione banany są nadal dobre do jedzenia. Po prostu dodaj je do smoothie, które przygotowujesz w urządzeniu Thermomix®.

• Wymieszaj niezjedzone tłuczone ziemniaki z rozdrobnionymi ziołami i podsmaż na niewielkiej ilości oleju, aby uzyskać smaczne śniadanie lub dodatek do dania głównego.

• Ugotuj dwa razy więcej ryżu niż potrzebujesz, a po ostudzeniu włóż go do lodówki z myślą o wykorzystaniu następnego dnia. Odgrzej ryż na parze w przystawce Varoma, jednocześnie gotując zupę w urządzeniu Thermomix®.

• Małe kawałki sera możesz włożyć do zamrażarki i przechować do czasu, kiedy będą potrzebne. Zamrożony ser można rozdrobnić i użyć jako dodatek pasty kanapkowej albo do krakersów.